Ráj plyšových medvídků najdete v Troskovicích

1. září 2014

Usínali jsme s nimi, někdo si je dokonce oblékal a vozil v kočárku. Dodnes si je mnozí z nás schováváme jako nostalgickou vzpomínku na dětství. Řeč je o plyšových medvídcích…

S plyšovými medvídky si hrály už děti před více jak sto lety. Právě v Muzeu panenek a medvídků si můžete prohlédnout nejenom medvědí staroušky, ale třeba i medvídka Pú a nebo pověstného medvídka Mr. Beana.

Ovšem ten správný plyšový medvěd by měl mít hrb a dlouhé končetiny. „Základními znaky těch nejvíc ceněných medvídků jsou dlouhé protáhlé packy, dlouhý čenich a hrb na zádech. Sběratelskou hodnotu určuje samozřejmě také značka výrobce,“ vysvětluje majitelka muzea Naďa Šimková.

Neustále se vedou spory o to, kdo vyrobil prvního medvídka, zda Američané a nebo Němci.

„Jedním ze zakladatelů tradice plyšových medvídků byl podle mě Theodor Roosevelt. Traduje se, že byl pozván na lov, při kterém odmítl zastřelit medvídě, a od té doby se to asi odvíjí,“ myslí si Naďa Šimková a dodává, že podobný příběh mají ale i Němci.

Na závěr dodejme, že mezi sběrateli medvědů se už 25 let drží jeden světový rekord - v roce 1989 se v USA prodal medvídek z roku 1920 za neuvěřitelných 3,5 milionů korun. Tato částka nebyla dosud překonána.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio