Půlstoletí kosmonautiky

9. listopad 2008

Příběh dobývání vesmíru lidmi byl daleko složitější a dramatičtější, než se dlouhá léta veřejně říkalo. Nová kniha Karla Pacnera a Antonína Vítka je právě proto nejen o úspěších, ale také o dramatech a tragédiích.

Pochopíte to už z jejího názvu - Půlstoletí kosmonautiky: Kroky, skoky a pády na cestě do vesmíru.
Autoři, oba úspěšní popularizátoři kosmonautiky, rozdělili padesátiletou historii dobývání kosmu do třiadvaceti tématických kapitol. Některé byste v knize určitě čekali. Nechybí tu vyprávění o prvních družicích a prvních startech člověka do vesmíru, dramatický boj o Měsíc, historie orbitálních stanic i raketoplánů, včetně důkladného rozboru jejich katastrof, popis výzkumných aktivit sond k jiným planetám a dalším tělesům nebo úspěchů kosmických dalekohledů. Autoři však věnují pozornost i kosmickým aktivitám, které nemívají velkou publicitu, ale jejich význam je stejně velký.
Hned dvě kapitoly jsou věnovány historii telekomunikačních a meteorologických družic. České čtenáře jistě zaujme i kapitola o Češích ve vesmíru. Účast našich odborníků totiž nezačala ani neskončila kosmickou cestou Vladimíra Remka nebo konstruováním družic Magion. Naši vědci se uplatnili jako tvůrci unikátních aparatur, které vzlétly do vesmíru na ruských družicích i amerických raketoplánech - a přitom o nich veřejnost skoro nic neví.
V historii kosmonautiky jsou i kapitoly, které byly před veřejností utajeny zcela a teprve nedávno se o nich začalo hovořit. Týká se to zejména sovětského a později ruského podílu na kosmickém výzkumu, kde se zamlčoval každý neúspěch; dokonce i o úspěších se říkalo jen to, co bylo bezpodmínečně nutné. Vůbec nic pak nebylo veřejnosti známo o špionážních programech kosmických velmocí, které spolu vedly nenápadnou válku i z oběžné dráhy. Přísně tajné družice fotografovaly území potenciálního protivníka a také mu naslouchaly - a dělají to dodnes. O nejnovějších špionážních družicích jsou k dispozici jen kusé údaje. Právě tak je tajemstvím zahalena i budoucnost kosmonautiky, které je věnována poslední kapitola knihy. Prakticky žádný z odhadů a plánů, zveřejněných v minulosti, totiž nevyšel. A není důvod předpokládat, že to v budoucnu bude jinak.
Nejnovější publikace Karla Pacnera a Antonína Vítka je knižní podobou seriálu, který vycházel v letech 2007 a 2008 v rubrice Technet internetového deníku iDNES. Vydalo ji nakladatelství Epocha. Text přitom prošel jen minimálními změnami. Navíc je tu především fotografická příloha, přehled pramenů a literatury a také rejstřík, který umožní vaši rychlou orientaci. Půlstoletí kosmonautiky je i díky tomu kniha, které není co vytknout - snad jen značné přehuštění čísly, jmény a názvy, ve kterých se při trochu nepozorném čtení můžete i ztratit.
Jenže bez nich by to zase nebylo ono.

Karel Pacner, Antonín Vítek: Půlstoletí kosmonautiky : Kroky, skoky a pády na cestě do vesmíru. Praha: Epocha, 2008. ISBN 978-80-87027-71-4

autor: frv
Spustit audio