Půjčovny vánoční stromků jsou u nás zatím raritou. Zájem o ně ale roste

2. prosinec 2021 15:00

Ročně se v Česku prodá přes 1,2 milionu vánočních stromků. Vedle prodeje stromků ale existují také jejich půjčovny. Zájem o ně rok od roku stoupá. Výjimkou není ani ta nedaleko Libochovic na Litoměřicku.

Letos si na internetu mohou lidé vybírat ze 170 smrků, borovic nebo jedlí.

„Tady máme smrček číslo 61. Naložíme ho do auta a pojede k zákazníkovi na Prahu 6,“ ukazuje majitel půjčovny vánočních stromků Vojtěch Stránský.

Nápad na půjčovnu stromků se zrodil před devíti lety v Libochovicích.

Podle zahradníka a majitele půjčovny Vojtěcha Stránského nebyly začátky jednoduché. „Když jsem s tím začínal, tak jsem jezdil s osobákem a přívěsem – první rok s nekrytým, takže jsme je zákazníkům přivezli celé od slaného bahna,“ vzpomíná.

Zatímco první roky takhle z Libochovic rozvezli 70 stromků, letos jich je o 100 víc. A zájem o jejich půjčování stále stoupá.

Živé vánoční stromky si v těchto dnech nakupují poslední zákazníci

„Chtěl bych to zvýšit, ale celé to visí na t rozvozové kapacitě. Musel bych ale mít ještě jedno auto a nějaké dva lidi, kteří by to dělali. Je to od rána do večera v autě,“ vysvětluje Vojtěch Stránský.

Trend potvrzuje i Jan Havlíček z půjčovny vánočních stromků v Poříčí nad Sázavou. „Chodí i dotazy, jestli rozvážíme do Brna, do Ostravy nebo do Plzně. Poptávka je velká, my ale rozvážíme pouze po Praze,“ vysvětluje.

Půjčování vánočních stromků má svá pravidla

Zákaznici si vybírají ze třech druhů smrků, borovice nebo jedle – ta je nejoblíbenější. Jejich půjčení má ale svá pravidla. Například stromek nesmí být ve vytopené místnosti déle než 14 dní.

„Je vyzkoušené, když je stromek těch 14 dní v teple, tak on se vlastně nestihne úplně probudit úplně, nezačne rašit. Takže se může dát zase znova do zimy a on usne,“ upřesňuje Stránský.

Úmrtnost vrácených vánočních stromků je zhruba 10 procent. Některé z nich se dokonce půjčují opakovaně.

„Támhleta borovice, ta si myslím, je tu 6 let. Byla vykopaná, 3krát půjčená, dva roky v zemi, a teď je znova v půjčovně,“ popisuje veterána ze své půjčovny vánočních stromů Vojtěch Stránský.

Půjčení stromku není levná záležitost

Ročně se v Česku prodá přes 1,2 milionu řezaných vánočních stromků. Jejich půjčování je tak stále jen nepatrným zlomkem z celé produkce.

„Podle mého odhadu se v Čechách půjčí maximálně 1 000 stromků ročně v těch třech půjčovnách, co jsme,“ shrnuje Stránský.

Ceny za koupi nebo půjčení vánočního stromku jsou přitom téměř identické. Zákazníci za něj zaplatí od 300 do 1 300 korun.

Spustit audio

Související