První výcvikové centrum pro domácí pečovatele v Ústeckém kraji se otevřelo v Chomutově

12. únor 2024 14:11

V Chomutově se veřejnosti otevřelo první výcvikové centrum pro rodinné pečovatele, tzv. living lab. Pracovnice centra zájemce provedou kompletní péčí. Včetně toho, jak třeba babičku nebo dědu přemístit, otočit, vykoupat nebo jaké pomůcky domácí péči zjednoduší.

Eva Nováková z Integračního výcvikového centra právě ukazuje, jak fungují jednotlivé kompenzační pomůcky a jak si jako domácí pečovatel může člověk zjednodušit péči o seniora.

V Chomutově se veřejnosti otevřelo první výcvikové centrum pro domácí pečovatele v Ústeckém kraji

„Zájemci se dozvědí, jak zacházet s postelí, doporučujeme jim i různé pomůcky, které jim usnadní péči o toho rodinného příslušníka, nebo jejich klientovi – jsou to různá madla, chodítka, stoličky, žebříky nebo polohovací pomůcky,“ vypočítává Nováková.

Lidé se dozvědí, jak fungují jednotlivé kompenzační pomůcky. Některé se v centru dají i půjčit

Například zapůjčení chodítka si senioři mohou nechat předepsat u svého obvodního lékaře. Některé dražší vybavení tu půjčují v řádu stokorun.

„Je tam nějaká platba, ale ne taková, na které byste chtěli vydělat – spíš je to zálohová platba. Třebas lůžko půjčujeme za 800 korun na měsíc, a podle toho, jak klient potřebuje, má pak smlouvu na půjčení té kompenzační pomůcky,“ vysvětluje ředitelka Diecézní charity Karolína Wankovská.

Cílem nového centra je vyškolit rodinné příslušníky tak, aby se dokázali postarat o svého seniora v domácím prostředí jako profesionální pečovatelé.

Výuka samotné péče je navíc rozdělená do několika modulů. „Jedny jsou na polohování – kompletně na to, co se týká polohování klienta, třeba přesun klienta z lůžka na vozík. Pak jsou tam moduly na podávání stravy – klient, který je na lůžku a musíte mu tam podívat stravu, tak aby si lidé vyzkoušeli, jak nepříjemné je třebas cinkání lžičky o zuby,“ přibližuje Karolína Wankovská.

V Chomutově se veřejnosti otevřelo první výcvikové centrum pro domácí pečovatele v Ústeckém kraji

„Zatím je to první výcvikové centrum, které tu máme. Nacvičuje se to i v jiných prostorách, ale takhle, jak je to v Chomutově, je to první,“ vysvětluje náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek z ODS s tím, že další podobné zařízení se veřejnosti otevře v Litoměřicích.

Spustit audio

Související