První únorový víkend v Ústeckém kraji nabízí divadlo, balet, zážitkovou hru i závody psích spřežení

3. únor 2022

Láká vás divadelní představení v Mostě? Nebo dáte přednost klasickému baletu v Ústí nad Labem? Je vám snad bližší zážitková hra u zámku Krásný Dvůr či seznamka na zámku v Děčíně? Nebo spíš chcete zažít atmosféru závodů psích spřežení v Horském areálu Lesná? Vybírejte...

Sobota 5. února

Městské divadlo v Mostě 5. února v 19 hodin nabízí derniéru představení hry D´Artagnan – ten čtvrtý ze tří mušketýrů. Jeho očima sledujeme jeden z nejslavnějších příběhů lásky i nenávisti, zrady i cti. Nechybějí šermířské souboje, romantika, humor ani napětí. A Janu Burdovi v titulní roli to moc sluší...

Expozice Naši Němci v ústeckém muzeu ukazuje soužití Čechů a Němců za posledních 800 let

Přímo klenot z klasické baletní klenotnice nabízí v sobotu od 15 hodin Severočeské divadlo v Ústí nad Labem. Louskáček s hudbou Petra Iljiče Čajkovského okouzluje diváky už od roku 1892 – příběh o tom, jak síla lásky a lidskosti přemůže zlé čáry, je prostě nesmrtelný.

Muzeum města Ústí nad Labem připravilo ve spolupráci se společností Collegium Bohemicum expozici s názvem Naši Němci, která mapuje dějiny německy mluvících obyvatel českých zemí od raného středověku až do 20. století. 5. února od 11 hodin vás zejména částí věnovanou 19. a 20. století provede historik Tomáš Okurka.

Něžná krása krajky - šaty s paličkovanou i šitou krajkou

Regionální muzeum v Teplicích zve na výstavu o historii i současnosti paličkované a šité krajky v Ústeckém kraji. Užasnete, co všechno se dá pomocí paliček nebo jehly z nití vytvořit.

A teď pozor: „Všem na vědomost se dává, že na zámku se chystá velká sláva! Za měsíc čas pravý jest, aby se tu konal maškarní ples! Kdo chce zúčastnit se zámeckého bálu, ten musí býti za kavalíra či dámu…“ Tak začíná na zámku Krásný Dvůr individuální zážitková hra s podtitulem Příprava na ples. Zámek je ještě zavřený, ale na bráně si vyzvednete pracovní list a v parku naleznete ukryté úkoly. Pomohou vám najít místo, kde vás taneční mistr naučí rokokový tanec zvaný contradanse. Natočte se při tanci a pošlete na zámek Krásný Dvůr video. Odvážní budou odměněni. Do parku se můžete vydat kdykoli, nezapomeňte ale na dobré boty a tužku!

Zámek Děčín nabízí návštěvníkům ve svém areálu nově únikovou hru

Pokud se chcete seznámit, můžete si rezervovat na sobotu místo na Seznamovacím večeru na děčínském zámku, a to buď od 16 nebo od 18 hodin. Akce je určena pro ženy a muže ve věku nad 35 let, podrobnější informace najdete na webu děčínského zámku.

Nezapomeňte na potřebná stále platná protiepidemická opatření a neškodí ověřit si u pořadatelů, že se akce koná. Cokoli si vyberete, hezky se bavte.

Neděle 6. února

Petra Vyoralová spolu s dalšími připravila na Benediktu v Mostě svatební veletrh Svatba nanečisto. Začíná v 10 a končí v 17 hodin. Návštěvníci se mohou inspirovat během dvou přehlídek svatebních šatů v 11 a ve 14.30, nebo od 13 hodin na svatebním semináři, který snoubencům poradí, jak připravit svou svatbu v klidu a s úsměvem na rtech. Mezi vystavovateli budou svatební floristé, vizážisté, fotografové, kameramani, hudebníci a DJ, cateringové firmy, cukráři a prezentovat se budou i svatební místa.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Limonádový Joe, dnes už klasický muzikál, vás zase v neděli čeká na scéně Severočeského divadla v Ústí nad Labem – začátek je v 17 hodin.

Zima nám letos dopřála i sněhovou nadílku, a tak se mohou konat i klasické zimní závody psích spřežení. Druhým dnem pokračují v Horském areálu Lesná – v neděli je na programu Supersprint – všechny kategorie a otevřený závod pro příchozí a začátečníky v kategorii skijöring. Hromadný start v 9 hodin.

Madona z Krupky, Regionální muzeum Teplice

Pokud ale dáváte přednost akcím pod střechou a zajímáte se o gotické umění, pak se vydejte do Regionálního muzea v Teplicích. Krom stálých expozic si můžete prohlédnout výstavu Umění pozdního středověku v Krušnohoří. Poznáte, jak se restaurovala některá významná díla a na vlastní oči se můžete přesvědčit, jak prokoukla Madona z Krupky, dřevořezba neznámého mistra z poloviny 15. století.

Nezapomeňte na potřebná stále platná protiepidemická opatření a neškodí ověřit si u pořadatelů, že se akce koná. Cokoli si vyberete, hezky se bavte.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.