První říjnový víkend v Ústeckém kraji je ve znamení podzimních slavností všemožných barev, chutí a vůní

29. září 2022

Josefínské slavnosti, Medovinobrani, Podzimní slavnost, Jablečný den, Jirkovský Písňovar či Mykologický den v ústeckém muzeu – co si vyberete?

Sobota 1. října

Už od 10 hodin můžete v sobotu v Terezíně při Josefínských slavnostech prohlížet dobové vojenské ležení, tržiště s ukázkami historických řemesel, čeká vás i historická krčma, ukázky dobové kuchyně, prohlídky podzemních chodeb a bohatý doprovodný program plný soutěží pro děti. Vrcholem slavností jsou dvě unikátní ukázky dobývání pevnosti v 15 a pak v 19 hodin. Velkolepou událost uzavře noční bitva a ohňostroj.

Vánoční trhy, advent, horká medovina (ilustrační foto)

Historii přeje 1. října i zámek v Pátku – ve 12 hodin tu zahajují Medovinobraní s bohatým doprovodným programem. Vystoupí skupina historického šermu Okořská garda, skupina dobové hudby Jagabab, kouzelník, hadí mág a také bude připravena kovárna, katovna a děti si užijí různých soutěží.

Zámek Krásný dvůr zve na tradiční Jablečný den, který začíná v sobotu už v 10 hodin. Pro návštěvníky jsou připravená hudební i divadelní představení, speciální prohlídky, jarmark, cirkusový workshop a proběhne i soutěž o nejkrásnější jablečný stánek.

Zámek Krásný Dvůr u Podbořan

Podobně živo bude i na zámku Poláky, kde v 10 hodin začíná Podzimní slavnost s prohlídkami zámku, dobovou hostinou a vystoupením šermířů ze skupiny historického šermu Grál. Budete moci ochutnat dobové pokrmy. Pro milovníky železnice je dobrou zprávou, že mohou přijet tzv. Doupovskou dráhou. Výtěžek z akce je určený na obnovu zámku, takže si můžete užít zajímavý den nebo půlden a ještě pomoci dobré věci.

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem pořádá od 9 o 13 hodin Den seniorů. V programu jsou přednášky a dobré rady od preventistky kriminality Kateřiny Burianové a mluvčího záchranné služby Prokopa Voleníka.

Sochy v ulicích - Pavel Karous

A na závěr něco pro zájemce o architekturu a výtvarné umění. V Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem se koná Den architektury. Od 14 hodin na zájemce čeká přednáška odborníka Pavla Karouse na téma Sochařství ve veřejném prostoru s příklady z Česka i zahraničí a v 15 hodin na ni naváže procházka za pomníky a sochami.

Neděle 2. října

V neděli úderem 10. hodiny začíná poslední den 15. ročníku soutěžního festivalu sborové populární hudby Jirkovský Písňovar. V 10 je na programu workshop pod Jirkovskou věží s Jaroslavem Šindlerem, od 13 hodin pak koncert Písňovar v podzámčí – což je přehlídka zúčastněných sborů v atriu chomutovské knihovny a od 15 hodin koncert Písňovar v Chomutově. Pořadatelé mají v záloze i tzv. mokrou variantu, kdyby pršelo, bude koncert v kostele sv. Ignáce.

Roman Horký na křtu alba v Mahenově divadle

Skupina Kamelot s Romanem Horkým slaví 40 let na scéně a taky vydání zatím posledního alba s názvem Spasitel a v neděli od 19 hodin to můžete slavit s nimi – při koncertě v Domě kultury v Teplicích.

Hrát, zpívat a dokonce i tančit se bude v Městském divadle v Žatci – od 15 hodin vás tu nejpopulárnější dětská skupina Čiperkové pozve na výlet do Písničkozemě. Po vystoupení je v plánu autogramiáda a taky fotografování. A Čiperkové se dušují, že program zvládnou i docela malé děti, protože se celou dobu jen tak nesedí.

V Oblastním muzeu a galerii v Mostě si po celý víkend užijí to nejlepší milovníci deskových her – DeskOFFky jsou totiž největší akcí svého druhu v regionu. V neděli pak bude velký turnaj o ceny i řada turnajů menších.

deskové hry

Jestli jste houbaři, pak vás potěší Mykologický den v Muzeu města Ústí nad Labem. Výstavu hub doplní mykologická poradna Martina Kříže, v 10.30 bude přednáška Lucie Zíbarové na téma Za houbami po celý rok. Bonusem je, že vstupenka vám platí na všechny právě probíhající výstavy v muzeu, včetně výstavy drobného zvířectva s názvem Náš miláček.

Mezinárodní den seniorů můžete oslavit tancem s oblíbenou kapelou Evergreen, a to už od 17 hodin v Kulturním domě Říp v Roudnici nad Labem. Jste zváni na Tanečky o páté.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.