Propouštění kvůli koronaviru se v Ústeckém kraji dotklo nejvíc lidí na Teplicku

17. červenec 2020 14:22

V Ústeckém kraji se dopady pandemie koronaviru na práci projevily nejvíc na Teplicku. Od začátku roku v okrese nahlásily hromadné propouštění čtyři firmy. Mezi nimi například Lázně Teplice nebo sklárna v Chudeřicích, kde vyrábějí skla do automobilů.

Rozhodnutí propustit z 2 000 pracovníků zhruba 200 lidí padlo podle generálního ředitele AGC Automotive Luďka Steklého v dubnu.

„Propadli jsme o 90 % našich zakázek, s předpokladem o 40 % do konce roku. Ta situace se v automobilovém průmyslu strašně rychle mění. Ta nejistota ze strany státu i našich zákazníků způsobuje, že držet si dlouhodobé závazky vůči zaměstnancům je velmi rizikové,“ vysvětlil Luděk Steklý.

Zhruba poloviční poptávku po autosklech zaznamenaly sklárny v teplických Řetenicích a Dubí. Nikoho ale nepropouští – podle personálního ředitele AGC Flat Czech Libora Sehnala tam jsou i jiné výroby.

„Pokles ve stavebnictví je řádově 10 %. Postupně se to vrací, ale nepředpokládáme, že bychom se dostali na čísla, která byla na začátku roku. Takže ekonomická nezaměstnanost postupně doznívá – na základě dohody s odbory lidé zůstávají doma a dostávají náhradu ve výši 60 %,“ popsal situaci Libor Steklý.

Na úřad práce podle mluvčí Kateřiny Beránkové firmy na Teplicku ohlásily propouštění např. strojírenských dělníků, kovodělníků i odborných vědeckých a technických pracovníků.

Spustit audio

Související