Prohlídka automobilu po zimě

3. květen 2013

Zima je období kdy naše automobily dostávají nejvíc zabrat. Rozhodně nepodceňujte jarní prohlídku. Co si ještě můžete prohlédnout doma a na co už budete potřebovat odborníky?

Sníh, bláto, posolené silnice, zvýšená vlhkost, ale i mrazem poprskaný povrch komunikací - to všechno se podepíše na zdraví našich plechových miláčků. Jarní prohlídka je téměř nutností, přesto ale zajedeme s autem tak nanejvýš do pneuservisu a necháme přezout kola.

Hloubku vzorku si můžete změřit sami. Jednak zjistíte, jestli s tou zimní budete smět opět na silnice, ale můžete také odhalit špatnou geometrii, a to v případě, že se hloubka dezénu bude lišit na různých místech.

Po zimě je také dobré prohlédnout brzdové destičky a kotouče, případně je nechat vyčistit, prodloužíte tím životnost.

V mrazech dostává pěkně zabrat akumulátor. Zátěžový měřič odhalí, jestli je zapotřebí ho dobít nebo dokonce vyměnit. Na trhu jsou i měřiče, které stačí zasunout do zapalovače.

V chladicí kapalině můžete vizuálně zjistit, jestli do ní neproniká olej. Je dobré změřit i hodnoty tuhnutí. Rozhodně se také nespoléhejte na kontrolku stavu oleje, může být rozbitá a nebo se rozsvítí jen chvíli před katastrofou.

Očima také můžete zkontrolovat klínový a rozvodový řemen. Zjistíte ale jen, jestli nejsou roztřepené a to se pak musí vyměnit. Popraskané nebo dokonce rozpadlé manžety poloos způsobí unikání grafitové vazelíny. Ta proniká na brzdové kotouče.

Když už budete pod autem, prohlédněte si tlumiče. Jestli z nich vytéká mazivo, jsou zralé na výměnu. Sůl ze silnic rozhodně nesvědčí v zimě jak podvozku tak hlavně výfukům. Není výjimkou, že výfuk u dnešních automobilů vydrží jen dva roky a tak je dobré ho také prohlédnout i když máte auto jen pár let.

Určitě si vzpomenete na slavnou scénu z filmu Vrchní prchni - „Světla svítí, stěrače stírají“. Nic vám také neudělá, když zkontrolujete i všechna světla. V noci uvidíte, ostatní uvidí vás a nebudete zbytečně platit pokuty. Všechno mohou samozřejmě udělat za vás v servisu za vás - a profesionálně. Teď na jaře jsou navíc takové kontroly spojené i s výměnou kol, a tak můžete i ušetřit.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.