Prodloužený víkend v Ústeckém kraji nabízí oslavy založení Československé republiky i Halloween

26. říjen 2022

Poslední říjnový víkend můžete v Ústeckém kraji volit mezi oslavami vzniku Československé republiky, Halloweenem i slavnostmi sklizně či řemesel. Samozřejmě můžete ale také všechno dle chuti zkombinovat, a navíc k tomu přidat i nějaké to divadelní představení.

Pátek 28. října

Velmi živo bude v pátek od 10 do 17 hodin v Litvínově – na Náměstí Míru, v zámeckém parku i na zámku Valdštejnů se toho bude dít spousta v rámci akce Oslava sklizně a řemesel a Food festival.

Dýně, podzi, halloween

Budete moci ochutnat různé lahůdky a připravený je i zábavný program - selský dvorek, jízdy na koních nebo ukázka výcviku služebních psů, od 15:30 to bude Příběh kovboje a indiána – westernové vystoupení s koňmi a ohněm a mnoho dalšího. Na zámku si můžete od 10 do 17 hodin zkusit dlabat dýně, vyrobit podzimní dekoraci nebo lampion a ten se bude rovnou hodit na lampionový průvod v parku od 18.15.

Po celý prodloužený víkend se konají Dny otevřených dveří v oboře Fláje, můžete tam zavítat v době od 10 do 15 hodin, ale pozor – musíte dodržovat návštěvní řád, platí například přísný zákaz vstupu se psy, zákaz kouření a rozdělávání ohně. Ten zážitek ale za to stojí!

Tomáš Garrigue Masaryk v Čelákovicích v roce 1924

Den českých řemesel s T. G. Masarykem prožijete 28. října od 9 do 17 hodin v Úštěku. Připravený je celodenní program, příjezd prezidenta s doprovodem, průvod všech vystupujících, projev TGM, retro kapely, výstava prvorepublikových předmětů, divadla, fotoateliér, dílničky, velký řemeslný jarmark.

Provorepublikovou párty pořádá Kulturní dům Říp v Roudnici nad Labem. Už uvítací nápoj bude v duchu první republiky. V rámci občerstvení ochutnáte speciality a oblíbené pokrmy našich prababiček a samozřejmě dobové oblečení je vítáno.

V Duchcově vyrazí 28. října od kostela v 18 hodin lampionový průvod. Povede kolem rybníka Barbora v doprovodu dechovky Krušnohorka. Před kostelem pak bude čekat zábava, písničky a soutěže. Večer uzavře tradiční ohňová show.

Lampionový průvod

Válečné muzeum v Libočanech pro vás v den státního svátku připravilo výstavu vojenské techniky, výstroje a výzbroje, otevřeno je od 10 do 17 hodin.

Strašit bude v pátek od 17 hodin na zámku v Benešově nad Ploučnicí – je to tradiční akce k zakončení sezóny a v programu vás čeká prohlídka strašidelných sklepení, soutěže pro děti, vystoupení Balonkové Evičky a světelná show.

Zámek Krásný Dvůr připravil na 28. října strašidelnou cestu potemnělým parkem, během které účastníci potkávají nejen zámecká strašidla. Vstupenky je možné koupit POUZE PŘES ONLINE PRODEJ.

Originálně pozdraví státní svátek v Žatci – v 10 hodin je sraz u Chmelového majáku – prožijete komentované prohlídky chmelařských objektů a v poledne se na žateckých komínech rozevlají státní vlajky. Můžete se taky zúčastnit soutěže o nejpovedenější fotku z tohoto komínového mávání.

Sobota 29. října

Zámek Šluknov

V sobotu 29. října od 11 do 17 hodin prožijte Podzim s tradicemi v zámeckém parku v Peruci. Vyprávět se bude třeba o Dušičkách, o vínu a vinobraní, sv. Martinovi, o posvícení, chmelu a na závěr možná společně s myslivci vyrazíte na hony. Během hrané a kostýmované procházky potkáte nejen čarodějku, ale třeba drbnu statkářku Rokytovou a taky krásnou stárku a stárka nebo muzikanty. Myslivci nám pak nejen odtroubí HALALI. Připravený je i jarmark a taky divadlo.

V sobotu v 15 hodin začíná Halloweenské odpoledne na zámku ve Šluknově – čeká vás dlabání dýní, výroba podzimní dekorace, děti se mohou těšit na malování na obličej, halloweenskou diskotéku a v podvečer na stezku odvahy zámeckým parkem. Večer ve 20 hodin naváže na halloweenské oslavy Oldies párty ve šluknovském Domě kultury, hrát se bude muzika z 90. let. Masky jsou vítány!

Podzim a období dušiček – to je příležitost pro vytvoření tematických dekorací pro vaše byty, domy a zahrady. Proto vás Botanická zahrada v Teplicích 29. října a 30. října zve v době od 10 do 16 hodin na Podzimní tvoření. Návštěvníci se mohou inspirovat dekoracemi v botanické zahradě, pokochat se krásou novošlechtěných chryzantém i aster nebo se ohřát v tropickém skleníku.

Botanická zahrada Teplice

Na strašidelné setkání s duchy pralesa zve v sobotu už od 9 hodin zoo v Ústí nad Labem. Na programu je i dlabání dýní, malování na obličej, hry pro děti nebo lampionový průvod.

Neděle 30. října

V neděli 30. října můžete od 10 do 16 hodin v teplické Botanické zahradě tvořit podzimní dekoraci – zdobit se budou okrasné kapusty, které se intenzivně vybarvují do fialové či bílé barvy. Letošní novinkou je prezentace českého šlechtění chryzantém. Vybírat můžete z kultivarů, která nesou česká ženská jména. Pro děti je připraveno malování na obličej. Navíc ve foyer skleníku Tropicana je výstava s názvem Sklípkani – dokonalí lovci, která potrvá už jen do 13. listopadu.

V Peruci pokračuje víkendový program pro návštěvníky o známých i méně známých tradicích. Čekají vás kostýmované vycházky s čarodějkou, která bude vyprávět třeba o Dušičkách, o vínu a vinobraní, sv. Martinovi, o posvícení, chmelu a na závěr možná společně s myslivci vyrazíte na hony. Připravený je i jarmark, občerstvení, divadlo anebo dílničky, kde si můžete vyzkoušet třeba pletení košíků.

Neděli si můžete ozdobit také krásným baletním představením – nesmrtelný příběh Odetty vám od 17 hodin zatančí baletní soubor Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Krásná hudba, strhující příběh a špičkové výkony tanečníků – takové je Labutí jezero v ústeckém divadle.

Lucie Vondráčková

Městské divadlo v Děčíně zve 30. října na předpremiéru svižné a vtipné komedie pro muže a ženu Štěstí. Náhoda svede dohromady dva lidi, kteří se přitahují – jen jeden drobný problém mají – jejich světonázory jsou zcela a úplně neslučitelné. Je to příležitost pro herecký koncert Hynka Čermáka a Lucie Vondráčkové.

Na zámku Velké Březno se poslední říjnovou neděli koná takzvané Zavírání okenic. V 16 hodin se tu slavnostně uzavře letošní sezóna, připije se na sezónu příští a bude i prostor pro přání a návrhy návštěvníků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.