Procházka říjnovou oblohou: Mira Ceti, podivuhodná hvězda

27. září 2014

Kdo ví, kde hledat, najde ji i pouhým okem, bez hvězdářského dalekohledu. Ale jen pár měsíců v roce.

V příručkách se píše, že podzimní hvězdná obloha je poměrně chudá a na první pohled méně zajímavá. Přesto si i v této době mohou pozorovatelé přijít na své, pokud jim přeje počasí. Vzpomínkou na léto jsou právě zapadající souhvězdí Labutě, Orla a Lyry. Obloze už ale vévodí Pegasův čtverec vysoko na rozhraní severní a jižní části. Severovýchodně, směrem k Perseově souhvězdí a ke Cassiopei, kterou poznáme podle typického dvojitého W, najdeme galaxii M31 v Andromedě a otevřenou hvězdokupu M52. Jejich krása vynikne lépe v triedru. A máme-li i menší astronomický dalekohled, můžeme se v těch místech pokochat planetární mlhovinou NGC 7662, která si u astronomů vysloužila přezdívku „Modrá sněhová koule“. Níž nad severovýchodem září jasná hvězda Cappela v souhvězdí Vozky. Velký vůz je teď nejníž při své cestě severní částí oblohy. Na východě se už jako předzvěst zimy objevuje souhvězdí Býka.

Velkou část jižní oblohy vlevo dole pod Pegasem zaujímá Velryba – nejrozsáhlejší souhvězdí vůbec. Zaujme v něm především nejznámější proměnná hvězda Mira Ceti. Ještě před vynálezem dalekohledu ji objevil Galileův současník Fabricius. „Mira“ znamená „podivuhodná“. A ona si tento přívlastek opravdu zaslouží. Na obloze ji vidíme jen čtyři až pět měsíců. Potom sice nezmizí, ale je vidět pouze v dalekohledu.
Z planet uvidíme v říjnu všechny kromě Venuše, která je až do listopadu nepozorovatelná. Merkur bude koncem měsíce ráno nad východním obzorem, Mars večer nízko nad jihozápadem. Jupiter v druhé polovině noci pomalu nabývá na svítivosti, což se nedá říci o Saturnu, který spatříme jen počátkem měsíce, večer, nízko nad jihozápadním obzorem. Objeví se pak až v prosinci. Uran je pozorovatelný po celou noc, Neptun po většinu noci; na tyto planety si ovšem musíte vzít dalekohled.
Z úkazů zaujme jen konjunkce Měsíce se Saturnem 25. října. Za příznivých podmínek by to měla být pěkná podívaná, dokonce při ní dojde i na zákryt Saturnu, který bychom ze západní poloviny Česka mohli vidět těsně nad obzorem kolem 19. hodiny SELČ. Pozorovatele upozorňuji i na přelety mezinárodní vesmírné stanice ISS, které budou dobře viditelné zvláště mezi 18. - 20. říjnem ve čtvrt na devět večer. Přesné časy pro zvolené místo najdete na webu Heavens-above.com. A když už jsme zmínili letní čas, tak ten skončí následující den, tedy v neděli 26. října. Hodinky si posuneme o hodinu zpátky.
A na závěr jako vždy ještě měsíční fáze. 8. října bude úplněk, 15. října poslední čtvrť, Měsíc v novu bude 23. a v první čtvrti 31. října.
Přejeme příjemné podzimní dny a hezkou podívanou!

Hvězdná obloha na podzim


Vysíláno v Planetáriu č. 39/2014, 27. září

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio