Procházka prosincovou oblohou: Porodnice v Orionu

3. prosinec 2016

Začátek astronomické zimy, planeta Venuše jako Večernice, blízké setkání Měsíce s Aldebaranem a král zimní oblohy – Orion.

„Superúplněk“, jak jsme si lidově zvykli říkat Měsíci, když se v této své fázi ocitne nejblíže Zemi, byl v listopadu úchvatný. Možná jste si už při jeho východu všimli, jak atmosféra Země dokáže měsíční disk zkreslit. Jevil se jako šišatý pomeranč. To proto, že jeho světlo prochází při obzoru silnější vrstvou atmosféry, než výše na obloze. Ale pojďme se už podívat na tu prosincovou, která bude mít od 21. prosince přívlastek „zimní“. V 11:43 SEČ totiž vstoupí Slunce do znamení Kozoroha a začne astronomická zima. Nám dobře známý kolorit slunovratu – noci se začnou pozvolna zkracovat a dny prodlužovat.

Jižní straně oblohy kraluje krásný Orion – souhvězdí připomínající motýla s roztaženými křídly. Přibližně uprostřed svítí Orionův pás se třemi modrými hvězdami; zleva doprava jsou to Alnitak, Alnilam a Mintaka. Prodloužením Pásu vpravo se dostaneme k Aldebaranu v Býku, směrem doleva nás spojnice hvězd dovede k nejjasnější hvězdě oblohy Síriovi ve Velkém psu. Ten spolu s šesticí dalších jasných hvězd rýsuje na obloze pomyslný sedmiúhelník; jsou jimi Betelgeuze, Rigel, Aldebaran, Capella, Castor s Polluxem, Prokyon a zmíněný Sírius. Mlhavý obláček pod Orionovým pásem je nejznámější difúzní mlhovina M42 viditelná i bez dalekohledu. Rodí se v ní nové hvězdy a astronomové to mohou sledovat takřka v „přímém přenosu“, i když se zpožděním více než půldruhého tisíce let. V obrovském komplexu mezihvězdného prachu právě vzniká čtyřhvězda.

M42 z Prostějova

Mléčná dráha se táhne od Cassiopei rozpoznatelné vysoko na obloze jako dvojité W, přes Persea, Vozku a Blížence až k Jednorožci. Krásný pohled skýtá zvláště z míst, kde je tmavá nepřesvětlená obloha.

V prosinci neuvidíme ze sedmi planet dvě – Merkur a Saturn, který se v konjunkci ztratí ve sluneční záři. Venuše bude jako výrazná Večernice nad jihozápadním obzorem. Tamtéž, ale podstatně výš svítí Mars. Jupiter bude ráno vysoko nad jihovýchodem. Nejvzdálenější planety Uran a Neptun uvidíme jako vždy jen v silnějších dalekohledech – Uran v první polovině noci, Neptun na večerní obloze. 13. prosince v 7 hodin ráno spatříme Měsíc v konjunkci s hvězdou Aldebaran, zákryt nastane současně s jejím západem. Na Silvestra o půlnoci můžeme vidět těsné přiblížení Marsu k Neptunu.

A na závěr měsíční fáze: 7. prosince první čtvrť, 14. prosince úplněk, 21. prosince poslední čtvrť a 29. prosince nov. Pěknou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio