Procházka oblohou (únor)

3. únor 2008

Téměř nad našimi hlavami září v únoru Blíženci - zvířetníkové souhvězdí s nejjasnějšími hvězdami Castorem a Polluxem. A co ještě nabízí únorová obloha? Třeba úplné zatmění Měsíce!

O něco níž je nenápadné souhvězdí Raka. Jižně od Blíženců, stále ještě vysoko, jiskřivě září "zimní trojúhelník" - orientační útvar, který si snadno spojíme z hvězd Sírius ve Velkém psu, Betelgeuze v Orionu a Prokyon v Malém psu. Souhvězdí Býka klesá před Orionem k západnímu obzoru a nad ním září Vozka a Perseus. Severozápadní obloze dominuje Cassiopeia s typickým dvojitým W a nad severovýchodem se zvedá souhvězdí Velkého vozu. Z objektů dalekého vesmíru můžeme snadno pozorovat velkou otevřenou hvězdokupu M 35, kterou uvidíme hezky v triedru.
Pojďme k planetám. Merkur se přesunul z večerní oblohy nízko na ranní oblohu, kde najdeme i Venuši a Jupiter. Mars je viditelný po většinu noci kromě jitra, Saturn dokonce po celou noc. Uran a Neptun jsou nepozorovatelné. 4. února ráno zaujme na obloze seskupení Měsíce, Venuše a Jupitera. 21. února ve 2 hodiny bude Měsíc v konjunkci s hvězdou Regulus, která bude 1,5 úhlového stupně severně od Měsíce. Tentýž den - tedy jedenadvacátého, ovšem ve čtyři hodiny ráno se Měsíc ocitne v úplňku a nastane úplné zatmění Měsíce, které bude u nás viditelné v celém svém průběhu. Začne minutu po 4. hodině, střed zatmění bude ve 4: 26 a konec ve 4: 51 hod. Ještě více než hodinu bude Měsíc vystupovat ze stínu Země.
A ještě měsíční fáze. 7. února je Měsíc v novu, tudíž nepozorovatelný, čtrnáctého v první čtvrti, jedenadvacátého, kdy nastane zatmění, bude v úplňku a 29. února v poslední čtvrti. Hezkou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio