Procházka oblohou (říjen)

27. září 2009

Pegasův čtverec vystupuje vysoko na severní obloze do centrální polohy, neklamné znamení, že podzim je tu. Jižně od něho najdeme na obloze pás slabých, tzv zvířetníkových souhvězdí - počínaje Beranem na východě až po Kozoroha na jihozápadě.

Severovýchodním směrem je nejbližší rozsáhlá galaxie M 31, známá jako Velká galaxie v Andromedě. Spatříme ji už pouhým okem jako mlhavý obláček, který zkrásní v triedru. Do doby, než vznikla dokonalejší pozorovací technika, byla pokládána za mlhovinu. Naše Mléčná dráha a M 31 se k sobě přibližují a v budoucnu se srazí a splynou. Pro uklidnění - stane se tak asi až za pět miliard let. Už teď nám ale klid v duši přinese další pohled na oblohu, který nás od Pegasova čtverce navede k souhvězdí Persea a k typickému dvojitému W Cassiopei. Níž nad severovýchodem září jasná hvězda Capella ve Vozkovi. Velký vůz je teď na severu nejníž.
Viditelnost planet se zlepšuje. Merkur bude většinu měsíce nad východním obzorem a 6. října se ocitne v největší západní elongaci od Slunce. Venuši najdeme ráno nad jihovýchodním obzorem. Mars je viditelný většinu noci kromě večera, zatímco Jupiter většinu noci kromě jitra. Saturn se nachází na ranní obloze, Uran je viditelný většinu noci kromě jitra a Neptun v první polovině noci. Na tyto planety si ovšem musíme vzít silnější triedr.
Na úkazy je říjen chudý, řada konjunkcí je mimo naši viditelnost, odehrává se v denní době. 8. října uvidíme na východní ranní obloze planetu Merkur jen tři desetiny stupně od Saturnu, 12. října bude stát za podívání konjunkce Marsu s Měsícem. Planeta bude asi půldruhého stupně severně. O den později se k sobě velmi blízko - až na šest desetin stupně - přiblíží Venuše se Saturnem a šestnáctého října se na ranní obloze pěkně seskupí Měsíc, Merkur, Venuše a Saturn. V noci z 21. na 22. října nastane maximum meteorického roje Orionid s očekávanou frekvencí asi 25 meteorů za hodinu.
Na závěr ještě měsíční fáze. Úplněk čtvrtého, poslední čtvrť jedenáctého, Měsíc v novu bude osmnáctého a v první čtvrti 26. října.
Hezkou podívanou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio