Procházka oblohou (duben)

28. březen 2010

Jaro v rozpuku a konečně teplejší počasí usnadní večerní a noční prohlídku oblohy i pozorování. Uvidíme na ní tzv. jarní trojúhelník - velmi dobrý orientační obrazec, který tvoří hvězda Regulus v souhvězdí Lva nad jihem, vlevo dole dál k jihovýchodu Spika v souhvězdí Panny a nad východem, téměř uprostřed mezi nadhlavníkem a obzorem, objevíme načervenalou hvězdu Arktur, nejjasnější hvězdu v souhvězdí Pastýře.

Pod tímto trojúhelníkem se táhne dlouhé souhvězdí Hydra, čili Vodní had s hlavou až pod souhvězdím Raka. Mezi Hydrou a Pannou najdeme malé, ale pěkné souhvězdí Havrana a méně výrazný Pohár. Severní části oblohy dominuje dobře známý Velký vůz v rozsáhlejším souhvězdí Velké medvědice. Tam také lze spatřit jeden z objektů dalekého vesmíru – pěknou spirální galaxii M 81
Potěšující zprávou je, že v dubnu už uvidíme většinu planet. Merkur bude počátkem měsíce na večerní severozápadní obloze; v zářivé kráse se nám od března po delší době na večerní oblohu vrací Venuše. Návrat doprovodí řada zajímavých konjunkcí včetně mimořádné viditelnosti čtyř planet. Mars je vidět většinu noci kromě jitra, Jupiter nízko na ranní obloze a Saturn celou noc kromě jitra. Uran bude nízko na ranní obloze, zatímco Neptun není v tomto období pozorovatelný.
Planetu Merkur najdeme na večerní obloze přibližně do 18. dubna. Tím nastane přibližně dvacetidenní období vhodné k pozorování hned čtyř planet na večerní obloze ve stejný okamžik - na západním obzoru Venuše s Merkurem, vysoko nad jihozápadem Mars a na jihovýchodě Saturn. K celé této jedinečné scenérii se od 14. dubna přidá i Měsíc. Za zmínku stojí také 23. dubna ve 23 hodin SEČ konjunkce Měsíce s hvězdou Regulus a 26. dubna ve dvě ráno konjunkce Saturnu s Měsícem.
A ještě měsíční fáze. V poslední čtvrti bude náš souputník 6. dubna, v novu 14. dubna, v první čtvrti jedenadvacátého a v úplňku 28. dubna
Hezkou podívanou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.