Procházka oblohou (červen)

30. květen 2010

Astronomické léto začne 21.června ve 12:28 SEČ. Pro letní čas k tomu připočtěme ještě jednu hodinu. Letním slunovratem Slunce vstoupí do znamení Raka a dosáhne nejsevernějšího bodu ekliptiky. Budeme mít za sebou nejkratší noc v roce. Léto je příjemnou dobou k pozorování; noci jsou sice krátké, ale teplé. Jasných hvězd není na obloze mnoho, zato vynikají souhvězdí a stříbřitý pás Mléčné dráhy, který se klene od jihu vysoko nad východem až za severní bod obzoru.

Právě v pásu Mléčné dráhy najdeme nad jihovýchodem tradiční orientační bod – tzv. „letní trojúhelník“. Jeho vrcholy tvoří tři jasné hvězdy - Deneb v Labuti, Altair v Orlu a Vega v Lyře. Malý vůz, správněji řečeno Malý medvěd, svítí vysoko nad severním obzorem. Kolem něho se obtáčí Drak. Prodloužíme-li spojnici hvězd Vega – Deneb, dostaneme se k prvnímu letnímu souhvězdí Herkula. Připomíná obrácené písmeno K. Jižně pod ním se táhne Had, rozdělený Hadonošem. Vysoko nad západem stojí hvězda Arktur. Na jihu Mléčné dráhy nás zaujmou souhvězdí Štíra s červeným veleobrem Antarem a souhvězdí Střelce s množstvím pěkných difúzních mlhovin. Z objektů hlubokého vesmíru stojí za pozornost nejjasnější kulová hvězdokupa severní oblohy M13 na západní straně souhvězdí Herkula. Uvidíme ji v triedru. Jsou-li velmi příznivé podmínky, lze ji spatřit i pouhým okem. Blízko oje Velkého vozu jsou ve výhodné poloze spirální galaxie M 51 a M 101.
Z planet v červnu neuvidíme Merkur, i když se koncem měsíce ocitne v horní konjunkci. Venuše bude na večerní obloze. Mars uvidíme v první polovině noci, aby ho v druhé polovině vystřídal Jupiter. Druhá obří planeta Saturn zůstává nad obzorem jen v první polovině noci. Pomalu končí období její dobré viditelnosti, v září pak nebude vidět vůbec. Uran a Neptun jsou viditelné v druhé polovině noci, ovšem jen s pomocí dalekohledu.
Pojďme k úkazům. Z několika červnových konjunkcí uvidíme dvě – první 14. června ve 22 hodin SELČ, to bude Měsíc s hvězdou Pollux, druhá se odehraje v tutéž hodinu 17. června, kdy se v konjunkci s Měsícem ocitne Mars, který bude vzdálen necelých sedm úhlových stupňů. Zajímavější podívanou – částečné zatmění Měsíce 26. června – uvidí jen lidé na opačné straně zeměkoule. V našich končinách není úkaz viditelný.
Na závěr aspoň měsíční fáze. 4. června bude Měsíc v poslední čtvrti, dvanáctého v novu, devatenáctého v první čtvrti a 26. června v úplňku. Hezkou podívanou!

Vysíláno v Planetáriu č. 22/2010, 29.května - 4. června.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.