Procházka oblohou

3. září 2004

Pohled na zářijovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 36/2004, 5.- 8. září)

Na obloze stále ještě dominují letní souhvězdí. Nejnápadnějším seskupením se postupem času stane Pegas a na něj navazující souhvězdí Andromedy se známou galaxií, kterou i přes vzdálenost více než dvou miliónů světelných let jako jedinou uvidíme pouhým okem. Obě souhvězdí nalezneme večer nad východem až jihovýchodem. Mezi Polárkou a Andromedou se nachází souhvězdí Cassiopei, připomínající dvojité W. Od Andromedy na východ najdeme souhvězdí Persea a o něco dále Vozku s nejjasnější hvězdou Capellou.
S viditelností planet je to stále špatné. Merkur je vidět velmi nízko nad východním obzorem při svítání. Venuše září vysoko na ranní obloze jako Jitřenka v souhvězdí Blíženců, poblíž se nachází i Saturn. Mars je ukrytý za Sluncem a nachází se poblíž svého afélia. Tamtéž se skrývá i obr Jupiter a je tudíž nepozorovatelný. Jak už bylo řečeno, Saturn se na ranní obloze nachází poblíž jasnější Venuše; později se přesune na noční oblohu, kde bude viditelný v druhé polovině noci. Uran ve Vodnáři a Neptun v Kozorohovi jsou vidět na jihovýchodě pozdě večer a po většinu noci, ale pouze s pomocí větších astronomických dalekohledů.
Na úkazy je letošní září velmi chudé. Nastane sice několik konjunkcí Měsíce s planetami či hvězdami, ty ale od nás nebudou viditelné. Za zmínku stojí snad jen pěkné seskupení Měsíce, Venuše, Saturnu a hvězd Castor a Pollux, k němuž dojde 9. září v druhé polovině noci.
Pro úplnost přidejme měsíční fáze. 6. září bude Měsíc v poslední čtvrti, 14. září ho neuvidíme, protože bude v novu. Do první čtvrti doroste 21. září a úplňku dosáhne 28. září. Hezkou podívanou!

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se obvykle vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio