Procházka oblohou

8. červenec 2004

Pohled na červencovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 27/2004, 3.- 7. července)

Léto, a nejen to astronomické, už je v plném proudu. Pohledu na večerní a noční oblohu tedy dominují letní souhvězdí. Spolehlivým vodítkem je stříbřitý pás Mléčné dráhy, která prochází také přes nám známý orientační obrazec - tzv. letní trojúhelník. V jeho vrcholech nalezneme jasné hvězdy Vega, Deneb a Altair. Pro připomenutí - modrobílá Vega v souhvězdí Lyry je jednou z nejjasnějších hvězd oblohy vůbec. Deneb je na chvostu Labutě, zatímco Altair v Orlu doprovázejí po stranách slabší hvězdy - jejich uskupení trochu připomíná Orionův pás. Západně od Vegy najdeme nevýrazné souhvězdí Herkules, mezi Herkulem a Pastýřem je velmi hezká Severní koruna s jasnou hvězdou Gemmou. Z ekliptikálních souhvězdí nejsnáze poznáme Štíra s červenavě zbarvenou hvězdou Antares. Východně od něj, v nejjasnějších částech Mléčné dráhy je Střelec a za ním na ekliptice Kozoroh.
Jak budou v následujících týdnech vidět planety? Merkur se nyní skrývá ve sluneční záři, v druhé dekádě se objeví večer velmi nízko nad západním obzorem. Venuše je po svém historickém přechodu před slunečním kotoučem 8. června pozvolna lépe pozorovatelná ráno za svítání jako Jitřenka. Mars, který teď září za soumraku na západě, bude za několik dní už nepozorovatelný, stejně jako blízký Saturn. Jupiter bude večer nízko nad západním obzorem, Uran a Neptun jsou vidět kromě večera celou noc, ovšem jen v silnějších dalekohledech.
Na úkazy je sledované období velmi chudé. Pokud nastávají konjunkce některých těles s Měsícem, dochází k nim ve dne, tudíž nejsou běžně pozorovatelné. 15. července dosáhne Venuše maximální jasnosti - 4,5 magnitudy. 27. července nastane v 19 hodin konjunkce Měsíce s hvězdou Antares, náznak uvidíme ovšem později, až se setmí.
Pro úplnost jako vždy dodejme i měsíční fáze. Měsíc bude 9. července v poslední čtvrti, 17.7. se ocitne v novu, kdy není vidět vůbec. Do první čtvrti doroste 25. července, kdy zapadá krátce po půlnoci. Úplněk nastane poslední červencový den - 31.7. Hezkou podívanou!

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se obvykle vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio