Procházka oblohou

28. květen 2004

Pohled na červnovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 22/2004, 29. května - 2. června)

V tomto měsíci začne astronomické léto. Okamžik, kdy se tak stane, spočítali astronomové na 21. červen, 2 hodiny a 57 minut středoevropského letního času. Pro vzhled oblohy, který se samozřejmě postupně mění, znamená blížící se léto, že začínají dominovat letní hvězdy. Po setmění se ještě můžeme pokochat k západu se klonícími souhvězdími Lva, Panny a Vah, stříbřitý pás Mléčné dráhy však už začíná zářit v plné kráse. V jejím pásu najdeme nad jihovýchodem výrazný orientační bod - tzv. "letní trojúhelník", který vytyčují hvězdy Deneb v Labuti, Altair v Orlu a Vega v Lyře. Souhvězdí Labutě má tvar kříže, proto mu často říkáme Severní kříž. Jedenkrát prodloužená spojnice Vega - Deneb nás dovede k souhvězdí Herkula, které připomíná obrácené písmeno K. Na jihu Mléčné dráhy nás zaujmou souhvězdí Štíra s červeným veleobrem Antarem a souhvězdí Střelce s množstvím krásných difúzních mlhovin.
Jak jsou na tom s viditelností planety?
Merkur je špatně vidět nad západním obzorem ráno za svítání. Venuše je jasnou Večernicí; koncem měsíce bude k vidění i ráno nízko nad severovýchodním obzorem. V dalekohledu je vidět její stále tenčí srpeček, až nakonec 8. června přejde před slunečním kotoučem. K tomu se ale ještě vrátíme.
Mars září za soumraku a večer na severozápadě nad Venuší a pod Saturnem. Od Země je vzdálen více než dvě astronomické jednotky. Jupiter září už zvečera na východě a je po Venuši druhou nejjasnější planetou. Saturn je nyní v Blížencích nad Orionem. Zpočátku bude večer nízko nad severozápadem, později se ztratí ve sluneční záři.
A teď k úkazům, na které je sledované období chudé. Výjimkou je 3. června kolem půlnoci konjunkce Měsíce s hvězdou, o níž už byla řeč - Antarem, který bude od Měsíce jen 1 úhlový stupeň jižně. Především je tu však už zmíněný přechod Venuše přes sluneční kotouč v úterý 8. června. Venuše bude v dolní konjunkci a úkaz začne v 7:19 hod. SELČ prvním kontaktem planety se Sluncem. Vyvrcholí ve 13:23 hod., kdy Venuše sluneční disk opustí. Ke sledování úkazu samozřejmě nestačí začouzené sklíčko, ale je potřeba speciální filtr, který u dalekohledu zeslabí na patřičnou míru sluneční svit; jinak by mohlo dojít k těžkému poškození zraku. Amatérským pokusům je tedy lépe se vyhnout. Vyhledejte raději nějakou hvězdárnu, která se pozorování zajímavého úkazu bude věnovat.
A pro úplnost ještě měsíční fáze. 3. června bude Měsíc v úplňku, kdy je pozorovatelný po celou noc. 9. června pak bude v poslední čtvrti. V novu, kdy není vidět vůbec, se ocitne 17. června. Do první čtvrti pak Měsíc doroste 25. června, kdy zapadá těsně před půlnocí. Úplněk pak znovu nastane až 2. července.

Hezkou podívanou!

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se obvykle vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.