Procházka oblohou

27. únor 2004

Pohled na březnovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 9/2004, 28. února - 3. března)

Ačkoli to venku ještě není moc znát, o slovo už se hlásí jaro. Ve své astronomické podobě k nám přijde 20. března, přesně v 7 hodin a 48 minut středoevropského času. V ten čas vstoupí Slunce do znamení Berana a nastane jarní rovnodennost. Víte, čím to je, že někdy je začátek jara dvacátého, jindy zase jedenadvacátého března? A proč je pohyblivý i začátek dalších ročních období? Způsobuje to nerovnoměrný pohyb Země kolem Slunce, který pak lidstvo "srovnává" čtvrtým, tzv. přestupným rokem.
Pojďme ale k večerní a noční obloze.
Té už začínají vévodit jarní souhvězdí - nad jihem Lev s nejjasnější hvězdou Regulem, od něj vlevo dole, dál k jihovýchodu Panna s nádhernou modravou stálicí Spicou a nad východem - téměř uprostřed mezi nadhlavníkem a obzorem - oranžový Arktur, nejjasnější hvězda v Pastýři. Spojnice těchto hvězd tvoří jarní trojuhelník, který nám na obloze pomůže k dobré orientaci. Pod Arkturem pak nalezneme oblouček hvězd, nazývaný Severní koruna, v níž nejvíce září hvězda, zvaná Gemma - česky "drahokam". Za zmínku stojí i Vlasy Bereniky. Tento matný shluk hvězd najdeme nad souhvězdím Pastýře, tedy nad levou částí pomyslného jarního trojuhelníku.
Jak jsou na tom s viditelností planety? Merkur je nyní nízko na ranní obloze nad jihovýchodním obzorem; v druhé polovině měsíce se přesune na večerní oblohu nad západní obzor. Venuše je doslova lampičkou jasně zářící večer vysoko nad jihozápadním obzorem. Mars je mezi Rybami a Beranem a rozlišíme ho už jen jako malý oranžový kotouček o zdánlivém úhlovém průměru 6 vteřin. Jupiter vychází po osmé večer a jasně až do rána září v souhvězdí Lva. Druhá obří planeta Saturn se nyní nachází v souhvězdí Blíženců a vidět je po většinu noci. Zapadá časně ráno. Uran i Neptun se skrývají v záři Slunce. Pluto, který je samozřejmě jen v dosahu větších dalekohledů, je viditelný ráno nízko nad jihovýchodním obzorem.
S úkazy v březnu je to slabší. Už v úterý 2. března ve 22 hodin nastane konjunkce Měsíce s hvězdou Pollux. Třiadvacátého bude pěkné seskupení Marsu, Venuše, Měsíce a Merkuru v řádce nad západem a 26.3. vytvoří podobnou skupinku Aldebaran, Měsíc, Mars a Venuše. 28. března v devět hodin večer nás pak čeká ještě konjunkce Měsíce se Saturnem.
A na závěr ještě měsíční fáze. V úplňku bude Měsíc 7. března. 13. března se ocitne v poslední čtvrti a 20.3. v novu. 29. března pak doroste do první čtvrti.

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se obvykle vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio