Procházka oblohou

5. říjen 2003

Pohled na říjnovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 5./7. října 2003)

Podzimní obloze po setmění vévodí nad východem a jihovýchodem souhvězdí Pegase a na něj navazující souhvězdí Andromedy. V Andromedě také leží známá galaxie M 31, někdy nesprávně označovaná jako "mlhovina". Je vlastně nejjasnější galaxií severní oblohy a je to také nejvzdálenější objekt, který můžeme spatřit pouhýma očima. Mezi Polárkou a Andromedou je nám už dobře známé dvojité "W", tedy tvar, ve kterém se nám jeví souhvězdí Cassiopei. Od Andromedy k východu najdeme souhvězdí Persea a o něco dále souhvězdí Vozky s nejjasnější hvězdou Capellou. Pod nimi leží souhvězdí Velryby.
A jak jsou vidět planety? Po setmění můžeme nad jihovýchodním obzorem nalézt Mars. Postupně se posouvá souhvězdím Vodnáře. Jeho jasnost pomalu klesá, protože vzdálenost od Země i od Slunce se zvětšuje, i tak je ale stále velmi dobře viditelný. Pozdě večer vychází Saturn, nalézt ho můžeme v souhvězdí Blíženců. Před východem Slunce můžeme ráno nad východem v souhvězdí Lva spatřit planetu Jupiter. Po něm se nad obzor vyhoupne Merkur. Pozorovat tuto planetu můžeme asi do poloviny října, pak nám zmizí v záři slunečních paprsků.
A teď k úkazům: 6. října projde Měsíc poblíž planety Mars, 14.10. pak poblíž Aldebaranu, nejjasnější hvězdy souhvězdí Býka. 17. a 18. října projde Měsíc nejdříve kolem Saturnu a poté kolem Polluxe, nejjasnější hvězdy souhvězdí Blíženců. Po oba dva dny vytvoří Měsíc, Saturn a Pollux velmi pěkné seskupení. 21. října nastanou hned dvě měsíční konjunkce - nejdříve ráno s hvězdou Regulus v souhvězdí Lva, večer pak s Jupiterem. Opět bude možné v tyto dny spatřit pěkné seskupení, které vytvoří Měsíc, Jupiter a Regulus. 22. října nastává maximum meteorického roje Orionid. V maximu můžeme pozorovat přibližně dvacet pět meteorů za hodinu. 23. října projde Měsíc těsně kolem Marsu.
A když už jsme u Měsíce, ještě jeho fáze. 10. října bude náš souputník v úplňku a tudíž pozorovatelný celou noc. 18.10. se ocitne v poslední čtvrti a na jeho východ si musíte počkat až po půlnoci. Nov, kdy Měsíc není vidět, je pak 25. října. Jasné podzimní nebe i hezkou podívanou.

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.