Pro recept na Hokaidó polévku nemusíte až do Japonska!

Hokkaidó je druhý největší a nejseverněji položený japonský ostrov a taky je to název jednoho z mnoha druhů dýní. U nás zdomácněla jak jazykově – ztratila jedno K, tak na zahrádkách a v kuchyni.

Suroviny:
1 menší hokaidó dýně
1 menší cibule
1 brambora
1 mrkev
1-2 lžíce másla
1-2 lžíce oleje
tymián
1 bujonová kostka
sůl
kysaná smetana
dýňová semínka nebo petrželka

Postup:

1. Dýni omyjeme a pokud polévku budeme mixovat, nemusíme ani loupat. Rozkrájíme na kusy, odstraníme semínka. Mrkev a bramboru oškrábeme a rovněž nakrájíme na menší kousky.

2. Nakrájenou cibuli zasmahnene na směsi oleje a másla, na tom orestujeme nakrájenou zeleninu, zalijeme horkou vodou s bujonovou kostkou tak, aby byla zelenina ponořená, lehce osolíme, přidáme tymián a uvaříme do měkka – trvá to asi 15-20 minut.

3. Pak rozmačkáme a rozmixujeme do hladka – je-li polévka příliš hustá, naředíme trochou horké vody, naopak je-li příliš řídká, necháme tekutinu trochu vyvařit.

Dobrou chuť vám přeje Marcela Pekařová a Český rozhlas Sever!