Pro recept na Hokaidó polévku nemusíte až do Japonska!
Hokkaidó je druhý největší a nejseverněji položený japonský ostrov a taky je to název jednoho z mnoha druhů dýní. U nás zdomácněla jak jazykově – ztratila jedno K, tak na zahrádkách a v kuchyni.
Suroviny:
1 menší hokaidó dýně
1 menší cibule
1 brambora
1 mrkev
1-2 lžíce másla
1-2 lžíce oleje
tymián
1 bujonová kostka
sůl
kysaná smetana
dýňová semínka nebo petrželka
Postup:
1. Dýni omyjeme a pokud polévku budeme mixovat, nemusíme ani loupat. Rozkrájíme na kusy, odstraníme semínka. Mrkev a bramboru oškrábeme a rovněž nakrájíme na menší kousky.
2. Nakrájenou cibuli zasmahnene na směsi oleje a másla, na tom orestujeme nakrájenou zeleninu, zalijeme horkou vodou s bujonovou kostkou tak, aby byla zelenina ponořená, lehce osolíme, přidáme tymián a uvaříme do měkka – trvá to asi 15-20 minut.
3. Pak rozmačkáme a rozmixujeme do hladka – je-li polévka příliš hustá, naředíme trochou horké vody, naopak je-li příliš řídká, necháme tekutinu trochu vyvařit.
Dobrou chuť vám přeje Marcela Pekařová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.