Přívaly sněhu ochromily silnice i letiště

16. únor 2005

Silničáři zažívají patrně nejhorší den této zimy. Od večera na celém území republiky hustě sněží a doprava je na mnoha místech ochromena. Místy napadlo až 40 centimetrů nového sněhu, silný vítr navíc vytváří závěje a sněhové jazyky. V několika okresech Královéhradeckého a Olomouckého kraje už museli silničáři vyhlásit kalamitu. Řada vedlejších silnic je uzavřena, problémy jsou i na hlavních tazích. Dálnici D5 na Rokycansku zcela zablokovala hromadná nehoda. Kvůli přívalu sněhu deset hodin neodbavovalo ani pražské ruzyňské letiště.

Provoz na Ruzyni se zastavil v 05:15 kvůli sněhové bouři, která ustala před polednem. Až do odpoledních hodin však pokračovaly práce s odstraňováním přívalu sněhu. Na ranvejích a odbavovacích plochách napadlo tolik sněhu, že bylo nutné ho odvážet.

Letiště se znovu otevřelo až v 15:30. Zrušeno bylo 71 letů. Jen České aerolinie podle mluvčí Jitky Novotné musely zrušit 36 spojů. Cestující dopravce přesměroval většinou na čtvrteční odlety. Letadla, která nemohla v Praze přistát, letěla do Ostravy, Frankfurtu nebo například Budapešti a nyní se budou postupně vracet.

Sněhová bouře zpozdila také odlet prezidenta Václava Klause na pracovní návštěvu Jordánska a Saúdské Arábie. Letadlo s prezidentem mělo původně startovat v 07:00, nakonec odletělo o hodinu později. Provoz nyní bude ještě několik hodin omezen na deset vzletů a deset přistání letadel za hodinu, k normálu by se měl vrátit kolem 18. hodiny.

Ulice hlavního města pokryla na některých místech téměř dvaceticentimetrová vrstva sněhu. Lidé, kteří šli ráno do práce, si i v centru museli cestu doslova prošlapávat. Důležité pražské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, policisté ale řeší až pětkrát více nehod než jindy. S výjimkou linek 245 z Radotína a 232 přes Křeslice a Pitkovice, které byly kvůli kalamitě zastaveny, jezdila bez komplikací veřejná doprava.

V Královéhradeckém kraji silničáři museli vyhlásit kalamitní stav v okresech Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov. V oblasti Orlických hor napadlo 25 centimetrů nového sněhu, fouká silný vítr a tvoří se závěje. Pro dopravu jsou na Náchodsku uzavřeny silnice Bělý - Police nad Metují, Žďár - Police nad Metují a Horní Radechová - Dolní Radechová, na Rychnovsku je nesjízdný úsek mezi Sedloňovem a Úhorem a také Uhřínovem a křižovatkou Tři lotři.

Také na Olomoucku stále platí kalamitní stav ve třech okresech - na Olomoucku, Jesenicku a Šumpersku. S vyprošťováním zapadlých vozidel i s odstraňováním sněhu tam pomáhají od rána vojáci. Počasí se poledni zlepšilo, uzavřená však stále zůstává spojnice z Jeseníků do Hanušovic. Projet se nedá ani mezi Ostružnou a Ramzovou. Silničáři vyslali na místo nakladač, který by měl místy až dvoumetrovou bariéru odtlačit. Dopravu přes Červenohorské sedlo řídí policie, kamiony pouští po deseti střídavě do jednoho pruhu.

Na některých místech Středočeského kraje se doprava téměř zastavila. Situace je špatná i na dálnicích. Řidiči by měli být opatrní především na sedmém kilometru dálnice D5 ve směru na Prahu, kde zůstalo stát několik kamionů a tvoří se kolony. Několik nehod zkomplikovalo dopravu i na dálnici D1. Kamiony navíc uvízly ve stoupání na 41. kilometru.

Zcela uzavřená byla plzeňská dálnice D5 na 48. kilometru, kde se srazilo několik kamionů a osobních automobilů. Nehoda se obešla bez zranění, havarovaná auta ale zůstala rozeseta po delším úseku dálnice. Policie ve směru od Prahy odkláněla dopravu na 40. kilometru. Po poledni se dálnici podařilo zprovoznit alespoň v jednom pruhu, nadále se ale místem nehody táhnou mnohakilometrové fronty.

Na Vysočině museli silničáři ráno uzavřít pro kamiony silnici I/34 v úseku mezi Pelhřimovem a Kamenicí nad Lipou. Kvůli uvízlým kamionům bez zimní výbavy se tvoří dlouhé kolony i na silnici I/19 ve směru z Pelhřimova na Tábor. Dálnice D1 zůstává na Vysočině se zvýšenou opatrností průjezdná. Na úseku mezi 75. a 94. kilometrem leží na vozovce několikacentimetrová vrstva sněhu

V Ústeckém kraji je situace kritická zejména v Krušných horách na Moldavě, kam se dá jen obtížně vyjet. Pro nákladní dopravu byl devět hodin uzavřen česko-německý hraniční přechod Cínovec na Teplicku. Velmi obtížně sjízdná je silnice i na hraniční přechod Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku. Viditelnost je místy téměř nulová. Uzavřena zůstává silnice II. třídy Výsluní-Rusová.

Téměř kalamitní situace panuje na Liberecku a Jablonecku. Silničáři vyzývají řidiče, aby do těchto míst raději nevyjížděli. "Napadlo zhruba dvacet centimetrů, ale vítr to rozfoukává. Jsou místa, kde je sněhu dva metry. Doporučujeme pokud možno nevyjíždět a kdo musí, tak s řetězy a lopatou," hlásí dispečer silničářů Pavel Štekl. Neprůjezdných je podle něj několik vedlejších silnic, například II. třídy v Příchovicích a III. třídy v Hraběticích.

Dopravní kolaps nastal ráno ve stotisícovém Liberci. Autobusy městské hromadné dopravy přestaly kvůli sněhové záplavě jezdit především na linkách na okraji města. Vozy se nedostanou do Kryštofova údolí, Stráže nad Nisou nebo Rudolfova. Některé autobusy samy zapadly, jiné zablokovala stojící nákladní auta.

Ve sněhové vánici se na Liberecku odehrálo mnoho nehod, jedna z nich bohužel skončila tragicky. Na silnici mezi Libercem a Frýdlantem se před 07:30 srazila Škoda Felicie s autobusem. V osobním voze zahynul třináctiletý chlapec. Za volantem seděl jeho otec, který vyvázl ze srážky bez vážnější újmy. Podle policistů dostal na zasněžení vozovce smyk.

Podle předpovědi meteorologů na Moravě a ve Slezsku sněžení odpoledne zeslábne. V Čechách ale přetrvá a místy bude intenzivní. "Na návětrných stranách hor, to znamená hlavně Šumava, Český les, Krušné hory, tak tam by mohlo napadnout deset, možná patnáct centimetrů," řekla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

autoři: TK , dka , lov , Milan Brunclík , Veronika Kindlová
Spustit audio