Přírodní koupaliště a jezera v Ústeckém kraji jsou vhodná ke koupání. Výjimkou je Chmelař

25. červenec 2018 13:23

Meteorologové varují před velmi vysokými teplotami. Pokud přemýšlíte, kam se do přírody vydat za zchlazením, máme pro vás dobrou zprávu – na většině přírodních koupališť se koupat dá.

Podle výsledků kontrol hygieniků je čistá voda například na Kamencovém jezeře na kraji Chomutova. Stejně jako na Barboře u Teplic, kde je průhlednost vody až 3,5 metru. Hygienici doporučují také jezero Benedikt u Mostu nebo Matyldu.

Úplně bez problémů je také Milada u Ústí nad Labem nebo Nechranická přehrada, ale i koupaliště v Jetřichovicích nebo Prunéřově.

Lidé se můžou vydat i na rybník v Chlumci, tam je také voda vhodná ke koupání, rozbory vody ale ukázaly trochu víc chlorofylu, takže na pohled je voda víc zelená. Zelená voda spolu se sinicemi je už na Varvažově.

Nevhodné ke koupání je koupaliště v Chabařovicích. Tam poslední kontrola ukázala sinice a chlorofyl, hodnoty už překročily limity II. stupně, takže hygienici sice ještě koupání nezakázali, ale upozorňují na to, že voda vhodná ke koupání není, protože představuje zdravotní riziko – zejména pro děti, těhotné ženy, lidi s alergií nebo oslabeným imunitním systémem.

V Ústeckém kraji je i jedno místo, kde už je koupání vyloženě zakázané – a to je jezero Chmelař u Úštěku. Ředitelka krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková vysvětluje proč: „Ve vodě je spousta sinic, které produkují jedy, poškozující lidskou pokožku. Při napití, což hrozí právě u malých dětí, může dojít i k poškození trávicího traktu a jater.“

Harmonogram kontrol přírodních nádrží je daný už předem. Pravidlo je takové, že dva odběry do sebe v sezóně nemůžou být vzdálené déle než 28 dní. Čas se mění podle toho, co se na daných lokalitách objeví.

V případě, že se v místě vyskytují sinice, kontroly musí být minimálně každých 14 dní. Funguje to tak, že pokud se objeví problémy, tím častější ty kontroly jsou. Klidně i dvakrát do týdne – tak, aby se stále zjišťoval aktuální stav.

Výsledky všech kontrol si můžou lidé bez problémů dohledat na webových stránkách krajské hygienické stanice.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související