Sucho zhoršilo kvalitu vody na koupalištích v Ústeckém kraji

23. červen 2018 08:04

Nevhodná voda ke koupání je v jezeře Chmelař na Litoměřicku. Byly tam překročeny limity výskytu sinic a chlorofylu. Zakalená voda je také ve Varvažově a v Chabařovicích na Ústecku. 

Vyplývá to z výsledků odběrů vody, které před víkendem zveřejnila Krajská hygienická stanice.  "Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," uvedli hygienici.

Kvalitu vody v přírodních koupalištích v ústeckém kraji ovlivňuje sucho. Vody přitéká do koupališť méně než bývá obvyklé.  V jezeře Chmelař u Úštěku byly potíže s kvalitou vody od prvního měření na konci května. Voda takzvaně kvetla. Podle vzorků ze začátku tohoto týdne byl překročen první stupeň pro sinice a dokonce třetí stupeň pro chlorofyl a fekální znečištění.

Logo

V Chabařovicích je zhoršená průhlednost vody, vyšší obsah chlorofylu a ojediněle se objevují i sinice. Voda ale není zdravotně závadná.  Voda takzvaně kvete i v zatopené jámě ve Varvažově.

V ostatních koupalištích a volných plochách je voda nadále kvalitní. Například v Barboře na Teplicku je aktuální průhlednost vody čtyři metry. Kvalitní voda je i v Kamencovém jezeře, Nechranické přehradě nebo v jezeře Milada na Ústecku. Kvalitní vodu potvrdily letošní první odběry i v přírodních koupalištích v Mikulášovicích na Děčínsku.

Hygienici letos odebírají vzorky vody na 18 místech napříč krajem.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio