Příliš mnoho světla

14. únor 2010

Světelné znečištění není žádnou záhadou - jeho příčiny známe. Jde o ryze pozemskou záležitost. Světlo může mít v určitém ohledu podobné účinky, jako znečišťování životního prostředí odpady, tvrdí astronomové. Situace je skutečně neradostná. Terminus technicus "světelné znečištění" se objevil počátkem 60.let ve Spojených státech.

Astronomové z velkých, už dříve postavených hvězdáren, si stěžovali, že jim při pozorování a fotografování oblohy čím dál víc vadí světlo expandujících velkoměst. Půjde-li to tak dál, neuvidíme nic, jen Měsíc, apelovali vědci. Trvalo asi tři desetiletí, než se opatření omezující světelné znečištění začala ve světě dostávat do zákonů. U nás se první vlaštovky na dané téma objevily teprve před deseti lety.
Světelné znečištění neškodí jen astronomii. Umělé světlo v okolí sídel vadí i volně žijícím živočichům a rostlinám, a samozřejmě, že vůbec neprospívá ani lidskému zdraví. Jedna ochranná látka proti rakovině - melatonin, se dokonce tvoří pouze za tmy. Odhady přitom hovoří o tom, že asi dvě třetiny světové populace dnes žijí v oblastech se světelným znečištěním. Ve vyspělých zemích starého kontinentu se to údajně týká až 99 procent obyvatel.
Naštěstí se začínají objevovat projekty, které si kladou za cíl na větších územích světelné znečištění snižovat. První úspěšné výsledky zaznamenalo Slovinsko, kde se díky zpřísněné legislativě montuje nové osvětlení už ekologicky přívětivé, svítící jen do dolního poloprostoru. V Maďarsku vznikla oblast Zselic coby první evropský park temného nebe. Obdobnou oblastí se jako atrakcí pyšní Nový Zéland, lidé odtud vidí oblohu, jak ji z měst neznají. Nás může těšit, že něco podobného, zatím v malém, máme od loňského listopadu i u nás. "Rezervace tmy" je na okraji Jizerských hor, v obci Jizerka a na polské straně v obci Orle, a podíleli se na ní polští a čeští správci této oblasti spolu s astronomy z obou stran. Ti tvrdí, že na obloze tam uvidíte v noci na vlastní oči kolem tisícovky hvězd - pětkrát víc než ve městech a dokonce padesátkrát víc než ve velkoměstech.
Nový přístup ke světelnému znečištění už začínají praktikovat při obnově a výstavbě nového osvětlení i některá naše města. Pardubice, Jihlava, Plzeň, Znojmo...Přejme si, aby jich přibývalo!
Řečeno názvem jedné fotosoutěže vyhlašované astronomickou společností - "Sviťme si na cestu, ne na hvězdy!"

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio