Příběhy z kalendáře - Odchod sovětských vojsk z Ralska

4. duben 2011
Příběhy z kalendáře

Říká se že, z vrcholu Ještědu za dobré viditelnosti dohlédnete až na Hradčany. Podle legend z počátku století šlo prý vskutku párkrát v roce dohlédnout až na ty pražské věžičky. Na obec Hradčany nedaleko Mimoně dohlédnete, nebude-li inverze, určitě.

Hradčany, dnes součást obce Ralsko, byly ve 20. století tvrdě zasaženy působením armády, zahraničními i domácími vojsky. Byly totiž, protože je tu vybudované vojenské letiště, součástí tamního vojenského výcvikového prostoru. Vojenského prostoru, po kterém kráčely nejprve boty vojáků Wehrmachtu, později zde dusaly jednotky ČSLA a po bratrské pomoci vojsk Varšavské smlouvy se tu na více než dvacet let usadil sovětský okupant.

My si však připomeneme veselejší moment tamní vojenské historie - odchod sovětských vojsk, započatý právě 3. dubna roku 1990. A v některých případech šla historie ruku v ruce s hysterií. Ženy sovětských důstojníků si prý lehaly pod kola startujících letadel, aby nemohla odlétnout.

Život posádek, zejména důstojníků a jejich rodin, byl o poznání snazší a „bohatší" než na území ekonomicky stagnujícího SSSR. Na nový domov si proto rodiny okupantů snadno zvykly. A jako doma se tu také chovaly. Tedy po svém.

Devastace krajiny byla značná, na řadě míst došlo k úniku pohonných hmot do země, stromy v lesích i mimo střelnice byly poškozeny náboji. Na různých místech se i po odminování stále nachází nevybuchlá munice. Když ruská vojska Československo opouštěla, bylo prioritou české strany zajistit především jejich rychlý a trvalý odchod.

Čeští vyjednavači se proto soustředili právě na tento cíl a strpěli fakt, že se ruští okupanti nebudou muset vypořádat se škodami, které zde za více než dvacet let „dočasného“ pobytu způsobili. Odstraňování ekologických škod, likvidace normám neodpovídajících sovětských staveb a odminování vojenského prostoru si vyžádaly miliony korun. Byl to však dobrý obchod, který, v rámci možností poklidným způsobem z naší země vyprovodil 73500 vojáků a 39000 rodinných příslušníků, 1220 tanků, 2500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95000 tun munice.

Poslední železniční transport překročil československou hranici 21.června1991. Velitel skupiny vojsk generál plukovník Vorobjov odletěl 27.června 1991. Střední skupina vojsk uvolnila 355 objektů, z toho 286 v České republice a 69 ve Slovenské republice. K civilnímu využití bylo předáno 65 objektů, převážně na území České republiky.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.