Přestavba hvězdárny v Teplicích se téměř o 2 miliony korun prodraží

28. květen 2018

Za výstavbu nové části hvězdárny v Teplicích zaplatí Ústecký kraj 24,69 milionu korun. To je o 1,9 milionu víc, než byla vysoutěžená cena. Problémy způsobily špatné základy původní stavby a skalnatý terén.

Úzká část mezi kopulemi zmizela a místo ní už stojí mnohem větší – astronomové tam budou mít lepší prostory a bude tam i větší kinosál a zázemí pro veřejnost.

Připojení střední části ke kopulím okomentoval Miroslav Polerecký, který dělá stavebně technický dozor: „Kopule jsou speciálně založené – bylo potřeba zachovat jejich osazení do terénu tak, aby nebyla narušena statika.“

Během přestavby narazili řemeslníci na nekvalitní založení střední části objektu. „V projektové dokumentaci se počítalo s využitím části stávajících nosných konstrukcí, to ale bohužel nebylo možné. Vznikly proto vícepráce kvůli odstraňování starých konstrukcí a jejich nahrazení novými, železobetonovými,“ vysvětluje Polarecký.

Stavba by měla být hotová do konce července, během srpna proběhne kolaudace a pro veřejnost se skoro nová hvězdárna otevře pravděpodobně od září.

Spustit audio

Související