Hvězdárna v Teplicích je zavřená kvůli rekonstrukci

4. květen 2017

V nejbližších dnech přijdou do teplické hvězdárny dělníci a začnou ji bourat. Hvězdárnu čeká rekonstrukce. Po ní z původní stavby zbydou jen dvě kopule. První veřejné pozorování částečného zatmění Měsíce se tu odehrálo v roce 1963 ještě z trávníku. Hvězdárna na Písečném vrchu se začala stavět v akci "Z" v roce 1955.

„Musíme odnést některé dalekohledy, které tady máme uskladněné, do Planetária, některé vybavení tady zůstane v kupolích, které nebudou zbourány,“ říká k blížícímu se stěhování Zdeněk Moravec, ředitel Severočeské hvězdárny a planetária Teplice.

Obě kupole zůstanou, ale část budovy mezi nimi bude zbourána. „Celé se to zbourá, zůstanou jen základy a postaví se nová budova,“ upřesňuje Zdeněk Moravec. „Navíc se to tu celé se to rozšíří směrem k přístupové cestě, aby mohl být mnohem větší ten sál, který nám už nestačí,“ dodává.

Ústecký kraj firmě AMP Chomutov za přestavbu hvězdárny zaplatí cca 23 miliónů korun. Bourací práce by podle ředitele hvězdárny Zdeňka Moravce mohly začít do konce června. Na přestavěnou hvězdárnu by pak první návštěvníci mohli přijít příští rok o prázdninách.


autor: hau
Spustit audio