Přes třetinu obyvatel Ústeckého kraje už je očkováno alespoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru

2. červen 2021 15:27

Víc než třetina lidí v Ústeckém kraji má už alespoň jednu dávku očkování proti koronaviru. Vyplývá to z dat krajského koordinátora pro očkování. Vedle toho také dál klesá počet nově nakažených a v nemocnicích v regionu je aktuálně s nákazou hospitalizovaná zhruba stovka lidí. 

V Ústeckém kraji máme stav takový, že jsme první dávkou oočkovali 290 tisíc lidí, což je 36 procent všech obyvatel kraje. Máme podáno 105 tisíc druhých dávek, to znamená, že 13 procent Ústeckého kraje má ukončené očkování,“ uvedl krajský koordinátor pro očkování a vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Na očkování podle něj v tuto chvíli čekají hlavně mladší ročníky.

„Ještě v pondělí jsme měli 11 tisíc lidí, kteří na svůj termín čekali. K dnešnímu dni je to už jen 6,5 tisíce lidí – ti si vybírají termín právě v tomto týdnu,“ doplnil Severa.

Vakcíny AstraZeneca na druhou dávku očkování v kraji jsou

Lidé ale musí počítat s tím, že na termíny se nebude čekat jen pár hodin nebo dní. Zdravotníci totiž začali podávat v očkovacích centrech druhé dávky vakcíny. Na ty čekají i praktičtí lékaři. Někteří z nich se v minulých dnech obávali, že jim vakcína od firmy AstraZeneca nedorazí.

Krajský předseda praktických lékařů Roman Houska obavy z nedodání dávek mírní: „Myslím si, že to stále ještě bylo v situaci, kdy nehrozilo, že ji prostě nemají. Spíš byli trochu nervóznější,“ shrnul Houska.

Pro jistotu má kraj nachystanou zásobu několika dávek této vakcíny.

„Máme asi dvě balení AstraZenecy, plánované jako rezervu právě pro případ, že se někdo nedostaví na druhou dávku k praktickému lékaři, třeba z důvodu nemoci, a bude chtít doočkovat později. Pak ty rezervy v očkovacích centrech máme,“ potvrdil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Počet nakažených covid-19 v kraji klesá

Vedle toho v kraji dál klesá počet nových případů nákazy. 1. června jich zdravotníci zaznamenali 34, to je o 18 méně než před týdnem. Spolu s tím se snížil i počet hospitalizovaných s koronavirem. V celém regionu je v nemocnicích zhruba stovka lidí, nejvíc v krajských zařízeních.

„My jsme se snažili ostatním zařízením trochu ulevit. Pacienty vlastně sdružujeme do Masarykovy nemocnice, pak také do teplické a do děčínské nemocnice,“ uvedla mluvčí krajské zdravotní Jana Mrákotová s tím, že většina pacientů je na tzv. standardních lůžkách.

Urgentní péči na JIP potřebuje zhruba 20 pacientů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související