Ústecký kraj: Až 15 000 lidí čeká na očkování proti covid-19 u praktických lékařů. Těm ale chodí stále málo vakcín

12. květen 2021 12:42

V seznamech praktický lékařů v Ústeckém kraji zůstávají tisíce lidí, kteří ještě nedostali vakcínu proti koronaviru. Do ale ordinací chodí málo očkovacích dávek. Situaci by mohly částečně vyřešit dodávky vakcín od firmy Moderna. Ta je pro očkování v ordinacích vhodná a očkovací místa v regionu se bez ní obejdou.

Aktuálně je v Ústeckém kraji téměř 30 000 lidí, kteří čekají v Ústeckém kraji na očkování. Zhruba polovina z nich čeká, až dostane vakcínu u jejich praktického lékaře.

„Ve věkové skupině nad 80 let je v tuto chvíli v očkovacích místech zaregistrovaných 898 lidí, u praktických lékařů pak 1 772. V té skupině 70 až 79 let pak v očkovacích místech máme zaregistrovaných 1 380 lidí, u praktických lékařů pak 5 915,“ uvedl mluvčí kraje Martin Volf.

Problémem je, že dodávky vakcíny pro praktické lékaře jsou minimální.

„AstraZeneca je teď pro praktické lékaře v podstatě téměř zastavená. Je jí strašně málo, takže to, co přijde, se použije pro druhou dávku v centrech, kde ji použili,“ potvrdil krajský předseda sdružení praktických lékařů Roman Houska s tím, že on sám doporučuje pacientům, aby se přeregistrovali k vakcinaci do očkovacích center.

Na to apeluje i mluvčí kraje Martin Volf: „Očkovací centra jsou zásobovaná vakcínou Pfizer. Při registraci do toho očkovacího místa v tuto chvíli, obzvlášť v tom horizontu jednoho až dvou týdnů, kdokoliv, kdo se zaregistruje, bude čekat pouze několik hodin, maximálně dní, na termín očkování.“

Praktičtí lékaři by mohli začít očkovat Modernou

I u praktických lékařů by se ale mohla situace s dodávkami vakcín v dohledné době mírně zlepšit.

„Ústecký kraj nabídne vakcíny Moderny, u které nepotřebujeme druhou dávku, praktickým lékařům. Mělo by to být na začátku týdne zhruba pro 70 doktorů, vždy po stovce dávek. Příští týden by pak mohlo jít ještě o větší množství,“ uvedl Roman Houska.

Příští týden by podle něj mohli praktičtí lékaři dostat až 1 000 dávek vakcíny od Moderny. Vyzvednout si jí ale musí v nemocničních lékárnách v Mostě nebo v krajském městě.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související