Premiér Babiš s ministry v Ústeckém kraji řeší, jak obnovit území po těžbě hnědého uhlí

18. září 2019

Jak v budoucnu využít současné uhelné lomy, to je jedno z témat, o které se při dnešní návštěvě Ústeckého kraje zajímá premiér Andrej Babiš z hnutí ANO a několik ministrů.

Vláda teď přemýšlí nad tím, jestli nechá hnědouhelné lomy pouze zaplavit. Současná jezera Most a Milada by měla sloužit hlavně k rekreaci. Mohly by na nich ale vyrůst malé elektrárny. Z nich by se pak financoval provoz jezer.

U plánovaných vodních ploch na místech současných lomů by ale mohla být výroba energie jednou z hlavních funkcí.

„Tam se skutečně nabízí plnohodnotné využití nejen v oblasti boje proti klimatickým změnám, to znamená jako strategická zásoba vody, ale současně by šlo využít i ten energetický potenciál,“ vysvětlil ředitel ústeckého Palivového kombinátu Petr Lenc.

Kombinát má do příštího roku připravit podklady, podle kterých pak vláda rozhodne

„Do 30. června 2020 připraví PKÚ studii proveditelnosti, kde uvidíme jak technologické řešení, tak případné energetické řešení,“ doplnil ministr průmyslu za hnutí ANO Karel Havlíček.

Aktuálně je hotová tzv. „hydrická“ rekultivace na jezeru Milada, které vzniklo na místě uhelného lomu Chabařovice. Postupně se ale má zaplavit i lom ČSA a Vršany na Mostecku nebo Bílina na Teplicku.

Podobné plány uvítal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček: „Podkrušnohoří, nebo dnes Ústecký kraj, celá desetiletí dodával republice elektrickou energii, uhlí – díky němu republika svítila a topila. Občané za to zaplatili mnohdy svým zdravím, proto mají nárok na to, aby jim to dnes stát vrátil – například v podobě vize, jak ji představil palivový kombinát. Myslím, že je to velmi zajímavé.“

Podle náměstka ústeckého hejtmana Martina Kliky z ČSSD je ale v dalším rozvoji kraje nutné odepsat zásoby uhlí.

„Nejdůležitější je, aby vláda provedla odpis hnědého uhlí, protože jedině pak je možné kraj rozvíjet. To je úkol číslo jedna,“ vysvětlil náměstek Martin Klika s tím, že na budování jezer by chtěl využít evropské peníze určené na obnovu tzv. „uhelných regionů“.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související