Před rokem byl prvním pacientem v Česku s covidem-19. Teď se nechal očkovat v ústecké nemocnici

26. únor 2021 18:45

V pondělí 1. března to bude rok, kdy lékaři v Čechách oficiálně potvrdili prvního pacienta nakaženého nemocí covid-19. Petr Toncar z Děčína si koronavirus přivezl z lyžařské dovolené v Itálii. Hospitalizovaný byl krátce v ústecké Masarykově nemocnici, potom ho převezli na pražskou Bulovku. Dnes se do ústecké nemocnice vrátil, aby se nechal proti viru očkovat.

Tady na tomhletom místě, v této nemocnici, na tomto oddělení před přesně rokem jsem se poprvé zaregistroval jako potencionální covid. V neděli toho 1. března to přesně potvrdili. Samozřejmě tohle je životní záležitost emocí kolem toho bylo hrozně moc, ta nejtvrdší je strach,“ vzpomíná Petr Toncar, jak se tehdy cítil.

Na pocity, když na oddělení přivezli prvního covid pozitivního pacienta, vzpomíná i primář infekčního oddělení MUDr. Pavel Dlouhý: „Mně to přijde neskutečně živé a stále se mi to vybavuje, je to jako včera. Stále vidím toho prvního pacienta, kterého nám nařídili přeložit do Prahy, jak kráčí s batůžkem do té sanitky, kde čekali ve skafandru a chystali se o převézt.“

„Určitě byli všichni vyplašení, protože jsme měli zprávy o tom, jak umírají pacienti po celém světě od Číny po Itálii, a měli jsme také zprávy, že umírá hodně zdravotníků. Ze začátku jsme k tomu přistupovali téměř jak k ebole,“ říká Pavel Dlouhý a dodává, že ze začátku čekali lékaři na výsledky testů tři až sedm dní.

Víc, než diagnostikování pacienta číslo jedna prvního března minulého roku si primář pamatuje 16. března 2020.

„Kdy jsme vlastně řekli národu jako první, že se tři lidé toho viru zbavili. To byla zpráva, kterou citovali až v Mexiku. Nebyla to žádná naše zásluha, ti lidé se uzdravili sami,“ doplňuje Pavel Dlouhý.

Spustit audio