Před 66 lety sestřelili Františka Fajtla

17. květen 2008

Mnohé dny v kalendáři přejdeme, aniž bychom se na ně podívali - protečou nám mezi prsty a nedokážeme si vzpomenout, co se stalo. Takový byl možná i letošní pátý květen.

Pravda, v rádiu, televizi i novinách jsme od rána do večera poslouchali o výročí Pražského povstání. 5. květen byl důležitým dnem i v životě jednoho legendárního českého vojáka - mimochodem muže, který v anketě Největší Čech skončil na 91. místě. Je jím legendární válečný pilot, výborný vypravěč a především skvělý člověk - František Fajtl.

Pamětní deska na rodném domku Františka Fajtla

Jeho osudovým dnem se stal 5. květen 1942, kdy byl nad severní Francií sestřelen německými letci. Dokázal se probít až do Španělska, odkud byl po složitém vyjednávání vrácen zpět do Velké Británie. František Fajtl zemřel v říjnu roku 2006 v Praze - pro nás je ale podstatná informace, že se narodil 20. srpna roku 1912 v Doníně na Lounsku. A právě tam mu na jeho rodném domku odhalili v sobotu 10. května pamětní desku. Události byla přítomna i Fajtlova manželka a jeho dvě dcery. Mladší z nich, Jitku Režnou, jsem požádal o rozhovor. Před slavnostním odhalením pamětní desky měla totiž krátký projev, ve kterém vzpomínala na rodný dům svého otce i na to, jak se do něj mohla podívat až po téměř čtyřiceti letech.

Manželka Františka Fajtla a obě dcery při slavnostním odhalení pamětní desky
autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.