Před 35 lety oficiálně skončila demolice starého Mostu. Teď je na jeho místě jezero

1. duben 2022 12:42

Demolice starého Mostu skončila přesně před 35 lety, 1. dubna 1987. Trvala neuvěřitelných 22 let. Historické město by se přitom mohlo počtem gotických, renesančních nebo barokních památek měřit například s Prahou nebo Českým Krumlovem. Vláda ale v 60. letech minulého století dala přednost povrchové těžbě uhlí.

Ze starého Mostu se dochovala řada fotografií i filmů, na kterých jsou vidět náměstí s historickými domy.

„Pan doktor Sládek kdysi napsal, že demolice starého Mostu je jedním z dosud plně nepojmenovaných kulturních zločinů na kulturním dědictví této země. To, řekl bych, vystihuje všechno,“ shrnul ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě Michal Soukup.

Město Most mělo podle něj středověký původ, většina domů měla gotické jádro s klenbami a dalšími gotickými prvky.

„To město bylo i ve srovnání s jinými městy Ústeckého kraje mimořádně architektonicky cenné, a to ještě nemluvíme vůbec o památkách archeologických, které se v tom terénu nacházely, a které se podařilo prozkoumat jen ve velmi malém množství,“ popisuje Soukup.

Oblastní muzeum a galerie v Mostě připravuje o starém Mostu expozici. Její součásti by měla být i virtuální 3D prohlídka města. Ta by měla připomenout důležité události v historii města na pozadí starých fotografií, které má mostecké muzeum ve svých sbírkách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související