Prázdniny v péči o zuby neexistují. Nebo by alespoň existovat neměly, varuje dentální hygienistka

10. červenec 2020

Léto, dovolené a prázdninový režim. Znají to všichni. V tomto období často zapomínáme na své rutinní činnosti, mezi které patří i pravidelná a důkladná péče o svůj chrup. O to víc na ně zapomínají v prázdninovém režimu děti, na které není kladen dostatečný důraz.

V letním období se lidé o svůj chrup starají méně než jindy. Děti, které nemají příliš dobré návyky, si bez dohledu dospělé osoby nemusí čistit zuby tak důkladně, nebo si je dokonce nečistí vůbec.

„Rodiče jsou často unavení, nebo v rámci volnočasového období nedohlédnou na děti,“ říká hygienistka Petra Křížová.

Dětské mléčné zuby jsou náchylnější ke tvorbě zubních kazů více než zuby dospělých. Je to proto, že nemají vytvrzenou sklovinu. Je tedy dobré objednat své dítě na preventivní prohlídku ke stomatologovi po letních prázdninách, aby se předešlo k případným větším komplikacím.

Záleží ale hlavně na rodičích, zda ohlídají chrup svých dětí. „Dnes existují už i různé aplikace, které pomáhají kontrole správně čištěných zubů,“ radí hygienistka.

Existují aplikace přímo od výrobců elektrických kartáčků, které se propojí pomocí moderních technologií – děti si tak mohou čistit zuby zábavnější formou. Také existuje tzv. indikátor plaku: je to gel nebo prášek, který se rozkouše a ihned se pozná, jak dobře si dotyčný čistil zuby.

„Měli bychom si z čištění zubů udělat denní rituál. Tak jako si každý den, kdy jdeme ven, obujeme a zavážeme boty a vezmeme si kalhoty a tričko, tak by mělo být čištění zubů stejnou rutinou jako všechno ostatní,“ říká hygienistka Petra Křížová.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.