Pravidla silničního provozu v zahraničí

21. červen 2012

Na zahraniční dovolenou, hlavně po Evropě, jezdí čím dál tím více Čechů vlastním vozem. Pravidla silničního provozu jsou v rámci Evropské unie téměř stejná, rozdíly se ale přeci jen najdou.

Ještě než vyrazíte autem na dlouhou cestu, je dobré si zkontrolovat, zda máte řidičský průkaz - třeba v Řecku nebo Turecku po vás budou chtít jeho mezinárodní verzi. Nezapomeňte zelenou pojišťovací kartu, a jestli si budete od známého půjčovat větší nebo spolehlivější vůz, je dobré mít sebou plnou moc a potvrzení o zapůjčení s podpisem majitele.

V každém autě by měl být také euroformulář k nehodě, tak to raději zkontrolujte. Mimochodem při dopravní nehodě platí téměř všude stejná pravidla jako u nás, jen v Rumunsku a Černé hoře voláte vždy policii.

U sebe mějte také dostatek hotovosti na placení silničních poplatků. Někde jsou zpoplatněny jen úseky dálnic, nejde ale o nic drastického, částka se pohybuje od pěti do devíti eur na sto kilometrů. Jinde si zase budete muset, stejně jako u nás, koupit dálniční známku, ovšem dražší než ty české jsou jen v Rakousku a v Maďarsku.

Například v Rumunsku dáte za týdenní jen tři eura, v Bulharsku pět, v obou zemích si ale dálniční známku musíte koupit, i když budete jezdit jen po normálních silnicích. Kde a za co se platí, najdete třeba na webu dalnicni-znamky.com.

Mnohem víc vás ale, ve srovnání s naší zemí, můžou stát pokuty. Například ve Španělsku, Itálii nebo Německu, pokud nebudete mít u sebe dostatek hotovosti, požádají vás o osobní věci a zabavit můžou dokonce i váš vůz. V Německu si ještě pohlídejte nervy - za nevybíravé gesto můžete dostat pokutu skoro až sto šedesát tisíc korun. To ale ještě není nic proti Polsku. Tam, když ujedete od nehody a chytí vás, zaplatíte v přepočtu šest milionů korun.

No a nakonec několik tipů, které se vám v zahraničí za volantem můžou hodit. Blikající zelené světlo na rakouských semaforech znamená, že se brzy objeví oranžová. V Rakousku si dejte pozor na školní autobusy. Pokud jsou v zastávce, vždy za nimi zastavte a počkejte než vyjedou. V Chorvatsku používejte blinkry během celého předjížděcího manévru. A když ve Francii vjedete do mlhy, snižte rychlost na 50 km/h, ať jste kdekoliv.

autor: Milan Král
Spustit audio