Praktičtí lékaři zatím s očkováním proti koronaviru v ordinacích nezačnou. Není dost vakcíny

1. březen 2021 09:19

1. března měli začít s vakcinací proti onemocnění covid 19 také praktičtí lékaři. V Ústeckém kraji ale zatím očkování svých pacientů nezahájí. Všechny dodávky vakcín, které do kraje dorazí, totiž vyočkují očkovací centra v nemocnicích.

Praktičtí lékaři by měli očkovat vakcínou od firmy AstraZeneca, která není tak náročná na skladování, jako vakcíny od firme Pfizer/BionTech a Moderna. Problém je v tom, že v kraji není dostatek dávek, které by mohli praktici využít.

„Nezačneme s očkováním v ordinacích praktických lékařů v Ústeckém kraji. Hlavním důvodem je, že kraj nemá vakcíny,“ potvrdil krajský předseda Sdružení praktických lékařů Roman Houska.

To potvrdila i Jana Mrákotová z Krajské zdravotní: „S ohledem na přísun vakcín se nám nejeví jako efektivní, aby praktický lékař ve své ordinaci proočkoval za den jednoho, nebo dva pacienty.“

Podle ní nejsou někteří praktici na očkování připraveni. „V tento moment samotná část praktiků i přiznává, že ještě nejsou plně vybaveni a celkově připraveni to očkování v ordinacích spustit,“ dodává Mrákotová.

Registrovat k očkování se mohou už i učitelé a lidé nad 70 let

To ale předseda krajského sdružení praktických lékařů Roman Houska odmítá: „Připravenost naše je i po stránce technické, protože velká část z nás je i přihlášena do Informačního systému infekční nemoci, tzv. ISIN, do té vakcinační části.“

Začátek očkování v ordinacích praktických lékařů v Ústeckém kraji tak závisí na dostatečných dodávkách vakcíny.

Podle současného plánu by měl praktik sestavit seznam stovky lidí, pro kterou by následně dostal 100 dávek vakcíny AstraZeneca.

Vedle toho začala o víkendu registrace pro očkování pro učitele a od 1. března se můžou do centrální databáze registrovat k vakcinaci i lidé starší 70 let.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související