Odstartovala registrace k očkování ve školství. Za první dvě hodiny se zapsalo zhruba 52 tisíc učitelů

27. únor 2021 12:23

Za první čtvrt hodinu se v sobotu k přednostnímu očkování proti covidu-19 zaregistrovalo 10 tisíc zaměstnanců škol, po dvou hodinách už systém evidoval 52 tisíc dokončených registrací. Vyplývá to z dat Chytré karantény. Specialisté z Chytré karantény také připomněli, že učitelé mají prioritu po celou dobu očkování, a s registrací tak nemusejí spěchat.

Registraci spustil Centrální registrační systém ráno v devět hodin. V první etapě se hlásí zejména učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve věku od 55 let výš, případně ti, kteří zajišťují provoz otevřených škol.

Podle odhadu ministerstva je v regionálním školství zaměstnáno 330 tisíc lidí. Další etapa jejich očkování by měla následovat po dvou až třech týdnech. Počítá se pro ně s vakcínou AstraZeneca.

Ačkoli je očkování dobrovolné, ministerstvo ho důrazně doporučilo kvůli potřebě ochrany učitelů před covidem-19 a i vzhledem ke společenskému postavení a vlivu pedagogů ve společnosti.

Na Mostecku se podle ředitelů škol chtějí registrovat více než dvě třetiny pedagogů

Zaregistrovat se ráno po 9. hodině povedlo i středoškolské učitelce z Mostu Lence Rucké. Na Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole, Obchodní akademii a Vyšší odborné škole ekonomická, sociální a zdravotnická, kde Lenka Rucká učí, se podle vedení školy zaregistrují na očkování více než dvě třetiny ze 112 učitelů.

Zájem o očkování je i na základních školách v Mostě. Učitelka na prvním stupni Lenka Vrabcová vidí v očkování jediný způsob, jak vrátit děti a učitele do škol: „To je jedna z možností, jak se zpátky vrátit do školy, abychom nebyli ohroženi, abychom mohli pracovat bez jakékoli újmy.“

Ředitel 8. Základní školy v Mostě Roman Ziegler doufá, že se podaří naočkovat všechny pedagogy jeho školy do konce května.

„Až ty termíny budou, tak budou. Já najednou stranu rozumím tomu, že to je extrémně náročná doba, že prostě nejde všechno na lusknutí prstu a že by bylo hezké, kdy šlo všechno hned, ale ne vždycky to jde. Ale v životním zaměření jsem spíše pesimista, takže i v tomto si myslím, že když to bude třeba do května, tak to bude dobré,“ doufá Roman Ziegler.

V případě problémů s přihlášením do registračního systému se mohou učitelé obracet na linku 1121 nebo e-mail dispecinkocko@mzcr.cz.

 

autor: Jan Beneš | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio