Bílinská nemocnice má problémy s rezervačním systémem pro očkování seniorů. Zřejmě kvůli svému názvu

25. únor 2021 08:51

Senioři starší 80 let mají problémy s objednáním na očkování proti nemoci covid-19 do nemocnice v Bílině na Teplicku. Rezervační systém jim nenabízí žádný volný termín, takže objednat se zatím můžou jen telefonicky. Bílinské očkovací centrum proto na svém webu průběžně shání náhradníky. A taky pátrá po příčině komplikací.

„Pravděpodobně ten problém vznikl tím, že název Hornická nemocnice má i nemocnice v Ostravě a došlo tam k záměně ID,“ shrnuje jednatelka bílinské nemocnice, Andrea Abigail Nováková s tím, že takhle jí to vysvětlili jako možnou příčinu chyby přímo ve společnosti Reservatic.

V Ostravě očkovací místo provozuje společnost Avenier, jejímž ředitelem je Martin Nesrsta. „Každopádně ať se na nás obrátí a my to s nimi probereme. Nevím, v čem by tam ten problém měl reálně být,“ konstatuje.

Ani v další Hornické nemocnici, v tomto případě v Karviné, podle její mluvčí Andrey Vargové problém nezaznamenali: „Nemáme informace o tom, že by nás někdo s někým zaměňoval. Že bychom byli zaměněni s jinou Hornickou nemocnicí? To ne.“

Ze společnosti Reservatic, kde si po telefonickém kontaktu vyžádali dotaz e-mailem a přislíbili odpověď, dosud žádná reakce nepřišla.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že o záměně nic neví.

V bílinské nemocnici funguje systém náhradníků

Do bílinského očkovacího týmu patří také jednatelka nemocnice Nováková. Přijímá objednávky, informuje klienty, vyplňuje formuláře. A zavedla i systém náhradníků.

Senioři od 80 let se podrobnosti a telefonní číslo dozvědí na webu nemocnice.

„Aby ty vakcíny nepřišli vniveč, protože po otevření té ampule se musí ta vakcína do dvou hodin aplikovat,“ vysvětluje Nováková.

Občas se stalo, že lidé nedorazili kvůli sněhové kalamitě. Někdy jim v cestě na očkování zabránil zdravotní stav.

„Vakcíny zbývají také v případě, kdy se nám podaří, protože máme strašně šikovnou sestřičku a postupujeme přesně podle manuálu, získat třeba z půlek těch ampulí ještě sedmou vakcínu, a tu pak musíme někomu píchnout, abychom ji nevyhodili,“ dodává Nováková.

Tuto dávku vakcíny pak může dostat třeba doprovod seniora.

Spustit audio

Související