Praktičtí lékaři v Ústeckém kraji podali za měsíc víc než 40 000 dávek vakcíny proti covid-19

6. leden 2022 11:01

V Ústeckém kraji dosud dostalo posilující dávku vakcíny proti koronaviru víc než 23 procent obyvatel regionu. Vyplývá to z dat krajského koordinátora pro očkování.

S podáváním vakcíny podle zástupců kraje v posledních týdnech hodně pomohli praktičtí lékaři pro dospělé i děti.

„Výrazně se navýšilo to očkování, strašně nám to pomohlo, protože to skutečně velmi odlehčuje tu péči, co máme v nemocnicích, takže praktici se do toho zapojili opravdu výrazně,“ komentoval přistup praktických lékařů v regionu k očkování proti koronaviru hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Jen za prosinec podali praktičtí lékaři víc než 40 000 dávek vakcíny.

„Praktičtí lékaři podali k 1. prosinci 88 000 dávek, k 5. lednu to bylo už zhruba 130 00 dávek,“ uvedl mluvčí kraje Martin Volf.

Velký podíl mají pediatři na očkování dětí. „Víme, že u praktických lékařů pro děti a dorost bylo podáno téměř 390 dávek, v očkovacích centrech to bylo 490,“ shrnul Petr Severa, krajský koordinátor pro očkování a vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu.

Ukončené očkování má zhruba 60 procent obyvatel Ústeckého kraje, nových zájemců je ale málo

V celém regionu má ukončené očkování zhruba 60 procent obyvatel, tedy víc než 490 000 lidí. Posilující dávku vakcíny zatím dostalo na 190 000 lidí.

Zájem o třetí dávku vakcíny se zvýšil po zkrácení doby pro její aplikaci na 5 měsíců. Lidé se můžou na posilující dávku objednat, nebo zavítat do očkovacího centra bez předchozí registrace.

„Kdo si chce dát termín, bude ho mít možná za dva až tři týdny a bude mít jistý svůj termín očkování. Kdo ne, může jít do některého z těch center, kde očkují bez registrace, jen si tam prostě počká,“ vysvětlil Petr Severa.

Naopak nových zájemců o očkování je málo. Podle dat krajského koordinátora čeká na druhou dávku očkování víc než 12 000 lidí. To je zhruba 1,5 procenta obyvatel regionu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související