Lidé s autoimunitními chorobami se často bojí očkování na covid-19. Podle odborníků ale zbytečně

19. listopad 2021 11:20

Lidé trpící autoimunitními chorobami se často obávají následků z očkování proti covidu-19. Někteří praktičtí lékaři jim očkování nedoporučují. Na proplácení PCR testů pojišťovnami ale nemají nárok. Podle odborníků ale očkování u lidí s těmito nemocemi nic nebrání. Jediné riziko podle nich spočívá v menší účinnosti vakcíny.

„Trpím diagnózou lupénky, mám ji jak kožní, tak i na kloubech. Moje ošetřující lékařka mi neřekla ani tak, ani tak. Podle tabulek ministerstva zdravotnictví mohu být očkovaná – v podstatě mi bylo řečeno, že záleží na mně, jak chci zariskovat se svým zdravím,“ říká paní Petra z Mostu.

Proti očkování nic nemá, má ale strach, že by jí vakcína mohla zhoršit její nemoc. Podle její praktické lékařky tato možnost existuje.

„Vysvětlila mi to v tom smyslu, že nedokážou říct, jestli po tom očkování zůstane ta nemoc ve stádiu, v jakém je teď, nebo jestli se zhorší. Neví, jaké budou další účinky,“ vysvětlila paní Petra.

Na mikrofon lékařka své stanovisko říct odmítla. Petra proto neví, jak má postupovat. PCR test zatím její zaměstnavatel nepožaduje. Home office jí ale umožnit nechce.

Podle odborníků může mít vakcína u osoby s autoimunitním onemocněním nižší účinnost

O názor proto reportér Českého rozhlasu požádal Zdeňka Hostomského, ředitele Ústavu biochemie a organické chemie Akademie věd.

„Ty autoimunitní nemoci se často léčí tím, že se ten imunitní systém, který to vlastně trochu přehání a napadá své vlastní tkáně, tak že se vlastně ztlumí. Tím pádem, pokud se necháte očkovat, je tam určité riziko, že ta vaše imunitní odpověď, kterou ty vakcíny mají vytvořit, není dostatečná,“ vysvětlil Hostomský.

Riziko je podle něj v tom, že vakcína pak nemusí být tak účinná jako u zdravého člověka. U autoimunitní nemoci je proto nutné i přeočkování třetí dávkou vakcíny.

Stejného názoru je i imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie Věd: „Podle doporučení skutečných odborníků v klinické imunologii, tak autoimunitní choroby nejsou kontraindikací očkování – opravdu to tak není.“

Kontraindikace očkování

Podle Václava Hořejšího jsou jen dvě vážné kontraindikace očkování. Ta první je v případě, že má člověk v době očkování horečnaté onemocnění. Ta druhá je zkušenost s prudkou reakcí na jiné očkování z minulosti.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související