Pracuji s tatínkem na společném duetu, říká zpěvák, textař a skladatel Marcel Zmožek

6. srpen 2019
Skladatel Marcel Zmožek

Marcel Zmožek v rozhovoru prozradil, že po dlouhé době spolupracoval se svým otcem, skladatelem Jiřím Zmožkem, na nové písni. Rozpovídal se také o tom, proč vlastně začal sám zpívat nebo kde ho můžete aktuálně slyšet a vidět.

Marcel Zmožek o svém tatínkovi říká, že ho za tvorbu vždy pochválí a doslova skáče radostí. V současné době dokončují po dlouhé době společný duet. Marcel napsal text, jeho otec hudbu. Dříve by je ale společná spolupráce nenapadla. V minulosti totiž k sobě dlouho hledali cestu - částečně to bylo zapříčiněno pubertálním věkem, ale i Marcelovým povahovým rysem. Říká o sobě, že je rapl.

„Tatínek je teď ve velké pohodě a užívá si už nějakou dobu zasloužený důchod. Pořád sedí u klavíru. Než jsem šel k vám do studia, volal jsem mu, chtěl jsem v našem společném duetu změnit verš. I když zvedl telefon, neustále hrál na klavír. Řekl jsem, aby přestal hrát, nebo z toho zešílím. Chtěl jsem mu nadiktovat změnu ve verši.“

Talent zdědil po otci

V pubertě hrál Marcel Zmožek na kytaru, aby balil holky. Lákal je na zamilované písničky. Měl jich pár složených, ale v té době ještě u sebe neobjevil textařské nadání. Rozhodl se zpívat takzvanou svahilštinou. Vypadalo to jako angličtina, ale byl vlastně takovým obchodníkem s deštěm. U klavíru preludoval až na knihovnické škole, kde v té době studovalo asi sedm chlapců a 300 dívek.

Hity píše i pro jiné interprety

Jak skladatel sám přiznal, na svých koncertech musí vždy zpívat píseň „Už mi není lásko 20 let“, hit Jiřího Zmožka. Než si začal psát písně sám pro sebe, napsal písničky svým pěveckým kolegům. Z některých se staly dokonce velké hity. Xaver se Marcela zeptal, jestli nelituje toho, že je zpívá někdo jiný. „Ne, to bylo v dobách, kdy jsem měl tvorbu jako koníčka. Věnoval jsem se produkci, mluvenému slovu, které se točilo na CD. Dělal jsem dramaturgii. K tomu jsem psal texty nebo i hotové písničky.“

Chcete-li se dozvědět, na jaké televizní stanici můžete Marcela Zmožka v současné době vidět, případně čím se původně vyučil nebo kam se chystá na dovolenou, poslechněte si záznam pořadu.

autoři: Luboš Xaver Veselý , jp
Spustit audio