Povolenou rychlost letos překročily v tunelech na dálnici D8 desetitisíce řidičů

7. prosinec 2019

Nejčastějšími hříšníky jsou motoristé ze zahraničí. Jen kamery v tunelech Panenská a Libouchec zaznamenaly od poloviny roku překročení povolené osmdesátky v devatenácti tisících případech.

Další desítky tisíc pokut padly v dálničních tunelech Prackovice a Radejčín. Lovosickému úřadu se daří vybírat pokuty od zhruba poloviny hříšníků. „Začali jsme měřit zhruba v polovině září roku 2018. Od té doby nám bylo oznámeno 41 tisíc přestupků,“ vypočítává Lukáš Friedrich, úředník Městského úřadu Lovosice.

Řidiči z Česka přitom nejsou hlavními pokutovanými. „Ze začátku měření jsme zaznamenali nejvíce přestupků ze strany řidičů z Česka, ale v průběhu času se ale čeští řidiči umoudřili a v současné době pochází asi třetina přestupců z ČR a dvě třetiny ze zemí EU,“ doplňuje Lukáš Friedrich.

Nejčastěji nedodržují rychlostní limit řidiči z Rumunska, Slovenska Maďarska nebo Švédska. Podobnou zkušenost mají také úředníci z ústeckého magistrátu, který vyhodnocuje měření rychlosti v tunelech Panenská a Libouchec.

„Kupodivu jsou nejčastějšími přestupci občané skandinávských zemí, i když u nich se jezdí velmi slušně,“ podivuje se primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Město Ústí nad Labem se přitom měření rychlosti v dálničních tunelech nejprve bránilo s tím, že vyhodnocení přestupku je povinností policie. Podle primátora je ale dobře, že město nakonec k řešení překročení rychlosti přistoupilo. „Možná, že jsme ztratili těmi půtkami zbytečně času,“ přiznal primátor.  

Kolik Ústí nad Labem od července, kdy s měřením začalo, vybralo na pokutách, zatím není jasné. V Lovosicích ale vyinkasovali na pokutách od září loňského roku zhruba 14 milionů korun. 

O tom že je měření v tunelech na místě, svědčí i rekordní údaje. V Lovosicích se měření u jedné z řidiček zastavilo až na hodnotě 180 kilometrů v hodině.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související