Potravinové banky v Ústeckém kraji jsou po Vánocích poloprázdné. Ochota dárců věnovat jim jídlo klesá

3. leden 2023 15:31

Pomoc potravinových bank v Česku využívá stále více potřebných. Jen během loňského roku jídlo z bank vyhledalo až čtvrt milionu lidí. Banky pomáhají jednotlivcům i neziskovým organizacím, kterým rozdělují nashromážděné potraviny. Před Vánocemi se sklady v Ústeckém kraji vyprázdnily rychleji než jindy v roce.

Všechny pobočky potravinových bank v Ústeckém kraji, které Český rozhlas oslovil, se shodují na tom, že po Vánocích je ve skladech potravin méně. Situace se ale například podle předsedy Potravinové banky Džbánsko Štěpána Marka neustále vyvíjí – zatím tam potraviny pro potřebné mají. Jedním dechem ale dodává, že lidí, kteří se na banku obracejí o pomoc, přibývá.

Poslední měsíce jde hlavně o rodiny s dětmi a matky samoživitelky, které s příjmy nevystačí jako dřív. Už teď v pobočce Džbánsko, která pomáhá chudým lidem z Chomutovska, Mostecka, Lounska a části Středočeského kraje vědí, že v tom loňském roce rozdali přes 527 tun potravin a drogerie – to je víc než v roce 2021.

Více klientů, méně dárců

Zvýšený odběr potravin potvrzují i v Litoměřicích. Lidé se ptají většinou na základní potraviny jako jsou těstoviny, tuky, oleje, dětskou výživu nebo masové konzervy.

Podle ředitelky potravinové banky v Litoměřicích Andrey Marksové ochota dárců darovat potraviny klesá – výpadky mají větší obchodní řetězce, od některých zatím nedostala potravinová banka nic. Místo toho se ale bance podařilo domluvit kontrakt s jednou z potravinářských firem, která každý týden do banky dodává přibližně 1,5 tuny mléčných výrobků nebo kojenecké stravy.

Potravinová banka v Litoměřicích kvůli zvyšující se poptávce zvětšuje své sklady. Koncem měsíce by se měla stěhovat do nových prostor – celkem by tak měla mít k dispozici skladovací prostor o velikosti 600 metrů čtverečních. Ročně by tak mohla uskladnit až 460 tun potravin a drogerie.

Spustit audio