Posvícenské koláčky

Bývaly chloubou každé správné hospodyně!

Suroviny:

450 g hladké mouky

150 g hrubé mouky

100 g cukru

200-250 g másla

4-5 žloutků a 1 vejce

200 ml mléka

1 droždí

trošku soli

náplně: tvaroh + žloutek + cukr + rozinky

maková náplň

povidla

ořechová náplň

Postup:

  1. V troše vlažného mléka se lžičkou cukru necháme vzejít kvásek.
  2. Utřeme žloutky s cukrem a máslem.
  3. Žloutkovou pěnu vmícháme do kvásku, přidáme zbytek mléka a postupně i obě prosáté mouky. Vypracujeme hladké těsto.
  4. Necháme v teple hodinu kynout, pak z těsta vyválíme několik pramenů, rozkrájíme je na stejně velké kousky a z nich vytvoříme kuličky.
  5. Kuličky dáme na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a znovu necháme vykynout.
  6. Pomoučeným dnem vhodné sklenky pak do kuliček vytlačíme důlek, okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a důlek naplníme náplní podle chuti. Někde tyto koláče ještě sypou drobenkou.
  7. Upečeme ve středně předehřáté troubě.

Související

  • Koláčky z ricotty

    Ricotta je mírně nasládlý italský sýr, vyráběný ze syrovátky. Má nízký obsah tuku, jen 5-13 procent.

  • Slané koláčky

    Voňavá vzpomínka na dovolenou…

  • Klobásové koláčky

    Suroviny: 35 dkg hladné mouky, 25 dkg másla, 2 dcl zakysané smetany, sůl, klobása (nakrájená na kolečka), 2 až 3 vejce, 10 dkg strouhaného sýra.