Posvícenské koláčky
Bývaly chloubou každé správné hospodyně!
Suroviny:
450 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
100 g cukru
200-250 g másla
4-5 žloutků a 1 vejce
200 ml mléka
1 droždí
trošku soli
náplně: tvaroh + žloutek + cukr + rozinky
maková náplň
povidla
ořechová náplň
Postup:
- V troše vlažného mléka se lžičkou cukru necháme vzejít kvásek.
- Utřeme žloutky s cukrem a máslem.
- Žloutkovou pěnu vmícháme do kvásku, přidáme zbytek mléka a postupně i obě prosáté mouky. Vypracujeme hladké těsto.
- Necháme v teple hodinu kynout, pak z těsta vyválíme několik pramenů, rozkrájíme je na stejně velké kousky a z nich vytvoříme kuličky.
- Kuličky dáme na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a znovu necháme vykynout.
- Pomoučeným dnem vhodné sklenky pak do kuliček vytlačíme důlek, okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a důlek naplníme náplní podle chuti. Někde tyto koláče ještě sypou drobenkou.
- Upečeme ve středně předehřáté troubě.
Související
-
Koláčky z ricotty
Ricotta je mírně nasládlý italský sýr, vyráběný ze syrovátky. Má nízký obsah tuku, jen 5-13 procent.
-
Klobásové koláčky
Suroviny: 35 dkg hladné mouky, 25 dkg másla, 2 dcl zakysané smetany, sůl, klobása (nakrájená na kolečka), 2 až 3 vejce, 10 dkg strouhaného sýra.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.