Poslední zářijový víkend v Ústeckém kraji nabízí slavnosti, vinobraní a poutě

26. září 2024

V Ústeckém kraji se o tomto víkendu konají Svatováclavská vinobraní, slavnosti i poutě, v Ústí nad Labem láká k návštěvě kavárna Potmě, v Litvínově je na programu Svatomichelská slavnost a ve Valkeřicích drakiáda…

Sobota 28. září

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška letos vyslal kavárnu Potmě do Ústí nad Labem. Stojí na Kostelním náměstí u obchodního centra Forum, otevřeno má od 9 do 20 hodin. Kávu vám v úplné tmě podají zrakově postižení lidé. Návštěvou kavárny podpoříte lidi, pro které je tma životním údělem. Krom vzpomínky si odnesete i „světluščí“ hrneček s logem.

Kavárna Potmě v Ústí nad Labem

V sobotu 28. září oslavujeme patrona české země – sv. Václava, který údajně sám víno pro křesťanské obřady pěstoval. A tak není divu, že některá vinobraní si jeho jméno vypůjčila – například ve Františkánském klášteře v Kadani od 10 do 17 hodin můžete sledovat zapracování hroznů, k tomu bude burčák, vinný košt, doprovodný program a taky tombola.

Hudba dobová i flašinetová doprovodí Svatováclavské vinobraní na zámku ve Šluknově, stánky a víno nebudou chybět a prý přijede i sám sv. Václav – začátek v 16 hodin.

Na tuto sobotu je plánované i Žernosecké vinobraní – program začíná v 10.30. Krom vína a historického průvodu samozřejmě bude i hudba – například v 16.30 bude zpívat a hrát Petr Lüftner. V 21 to uzavře ohňostroj.

Litoměřické vinobraní 2011

Václavskou pouť s pestrým programem mají v sobotu od 10 hodin v Lovosicích, spousta muziky bude od 13.30 na Svatováclavské pouti v Kryrech a taky si děti užijí skákací hrad, kousání koláče a atrakce, pro dospěláky bude v 21.30 Československá diskotéka s Karlem Fialou. Václavskou zábavu pořádají od 20 hodin v Roudníkách a ve 14 hodin začíná Svatováclavská slavnost v Bílce pod Milešovkou, ale už od 10 se můžete vydat na Milešovku.

Dalšího světce uctívají v Litvínově – Michaela. Ten má svátek v neděli 29. září. Součástí celodenního programu je krom jiného jarmark, pohádka o krysácích, ukázky freestylu na koloběžkách i BMX, vystoupení skupiny Lunetic a v 17.30 prodej veselých polštářků na podporu dětských onkologických pacientů.

Pro jezdce na horských kolech je určen cyklistický závod Sayfyho memoriál. Startuje se pod fotbalovým hřištěm v Hrobu, pokud ještě nemáte registraci, tak na místě bude od 9 do 10 hodin.

Džem z jeřabin

Na obránce hranic z roku 1938 se bude vzpomínat na hraničním přechodu Dolní Světlá – pietní akt začíná od 14 hodin, ale už v 10 hodin se bude stoupat na horu Luž – startuje se z parkoviště Na myslivnách.

I podzim se hlásí o svá práva, tradice a zvyky – takže od 13 do 16 hodin v Nové vsi v Horách budou Jeřabinové slavnosti. Přijďte ochutnat, co se z jeřabin dá upéct nebo uvařit, k tomu bude příjemná kytarová hudba a popovídání se sousedy.

Draci se pak budou pouštět ve Valkeřicích, a to od 15 hodin. Také se tam bude soutěžit – jak v dračím letu, tak ve vzhledu. A budou se péct brambory a jablíčka na ohni!

Neděle 29. září

Až do 1. října můžete navštívit kavárnu Potmě do Ústí nad Labem. Stojí na Kostelním náměstí u obchodního centra Forum, otevřeno má od 9 do 20 hodin. Kávu vám v úplné tmě podají zrakově postižení lidé. Návštěvou kavárny podpoříte lidi, pro které je tma životním údělem. Krom vzpomínky si odnesete i „světluščí“ hrneček s logem.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Osvěženi kávou můžete se vydat za dalším, tentokrát hudebním zážitkem – v Severočeském divadle v Ústí nad Labem bude v rámci festivalu Hudební setkání Michala Maška koncert houslového mága Jiřího Vodičky. Na programu je Dvořákův houslový koncert a moll a jedna z Brahmsových symfonií. Začátek koncertu je v 17 hodin.

Svatomichaelská slavnost v Litvínově pokračuje v neděli od 10 hodin poutní mší ke cti patrona města i kostela a v 17 hodin se v kostele sv. Michaela archanděla rozezní koncert Blue romantic cimbal s Romanem Veverkou.

A kulturní dům Meduza v Mostě zve malé i velké na 10. hodinu na muzikál pro děti Máša a medvěd. Je to show plná rošťáren, písniček, zábavy a smíchu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.