Poslední prázdninový víkend v Ústeckém kraji nabízí Hradozámeckou noc nebo Císařský den v Kadani

25. srpen 2022

Poslední prázdninový víkend na vás v Ústeckém kraji čeká například Hradozámecká noc, Císařský den, Memoriál Petry Hézlové nebo Štrůdlování. Výběr je jako obvykle pestrý…

Sobota 27. srpna

Zámek Stekník zve v rámci akce Hradozámecká noc v sobotu od 19 hodin na večerní prohlídky, které předvedou, jak vypadaly šlechtické zábavy nebo šermířské souboje.

Zámek v Duchcově

V Duchcově vám netradiční prohlídka umožní 27. srpna vstup do prostor jižního křídla zámku, kde si budete moci v klidu prohlédnout nejnovější zámeckou expozici o duchcovských Valdštejnech včetně grafického kabinetu. Začátek je v 18 hodin.

Na zámku Krásný Dvůr začíná sobotní program v 19 hodin – čeká vás setkání s paní hraběnkou, užít si můžete projížďku bryčkou, ale taky klavírní beethovenovské soirée Michala Maška nebo prohlídku svíčkami ozářených interiérů, procházku k novogotickému templu v zámeckém parku a nakonec i piknik pod hvězdami.

Červený hrádek u Jirkova

Červený Hrádek u Jirkova zahajuje sobotní program už v 15 hodin – připravili tu dětské soutěže v rytířském duchu, zazní dobová hudba, uvidíte i dobové tanečnice a turnaj rytířů opěšalých i na koních

V Kadani pak chystají tradiční Císařský den – už v 10 hodin se tu můžete přenést do středověku. Navštívíte historické tržiště s ukázkou dobových řemesel, uslyšíte středověkou hudbu, uvidíte rytířské turnaje, šerm i taneční vystoupení, ochutnáte tradiční české dobroty. Nenechte si také ve 14 hodin ujít velkolepý příjezd císaře Karla IV. s družinou. Císařský den zakončí proslov Karla IV., ohňová show a ohňostroj.

Louny 27. srpna žijí memoriálem Petry Hézlové. Přijďte si vy i vaše děti zacvičit, zaběhat, projet na kole. Registrace v parku TGM na Výstavišti začne ve 13 hodin, a i když nejde výslovně o soutěž, počítá se s pěknými cenami pro jednotlivé kategorie. Na programu jsou krom jiného i ukázky výcviku policejních psů, lekce zumby, tombola a koncert skupiny Eddie Stoilow. Memoriál Petry Hézlové pořádá sportovní spolek BeFit – je to charitativní akce, která pomáhá chomutovské onkologii.

Klasický jablečný štrúdl

A na závěr něco pro mlsné jazýčky – v Lišnici na Mostecku pořádají v sobotu soutěž slaných i sladkých štrůdlů. Soutěžní štrůdly se přebírají na obecním úřadu od 10 do 12 hodin – to byste ještě stihli něco napéct. Pestrý program s hudbou i soutěžemi začíná ve 14 hodin, moderují Jiří Beneš a Zdeněk Lukesle, večer vystoupí skupina Kabát Revival a Vláďa Hron.

Neděle 28. srpna

Pod názvem Tros Discotequos se skrývá odnož kapely Nightwork – pánové Vojta Dyk, Jakub Prachař a Jan Maxián si jako skvělí muzikanti pohrávají s improvizacemi českých a světových hitů i skorohitů – hrají v neděli od 20 hodin v klubu Fabrika v Doubici na Děčínsku.

Herec a hudebník Vojtěch Dyk

V Litoměřicích 28. srpna vrcholí 22. ročník Filmového festivalu FIFELI, letos s podtitulkem Rituály. Už v 9 hodin se rozjede promítání v kině Máj – bude to kultovní pohádka Juraje Jakubiska Perinbaba, na kterou naváže česká novinka Kdyby radši hořelo. Návštěvníci se mohou těšit i na povídání s režisérem Adamem Kolomanem a střihačem tohoto filmu Alanem Sýsem. Celodenní program uzavře film Zahrada z roku 1995 s Mariánem Labudou. Film uvede jeho režisér Martin Šulík, začátek je v 15.45.

Cestování s dinosaury si můžete vy i vaše děti užít v neděli od 11 hodin u nákupního centra Otvice-Chomutov. Interaktivní představení na téma život dinosaurů v druhohorách je doplněné replikami fosilií ve skutečných velikostech a animatronickými dinosaury od malých mláďátek až po sedmimetrové exempláře.

Vizualizace hlavy dinosaura

Zámek v Jílovém na Děčínsku nabízí netradiční víkendové prohlídky – je při ní k vidění i výstava strašidel ve sklepení – ale už jen do 17. září.

Pohádek si každopádně v neděli můžete užít měrou vrchovatou. Ve 14 hodin začíná před zrcadlovým bludištěm na Větruši v Ústí nad Labem představení Sváťova dividla – O perníkové chaloupce.

Pohádku O perníkové chaloupce zase odehraje divadélko Koloběžka, a to v Malém lesním divadle v Jiřetíně pod Jedlovou – začátek je v 16 hodin.

Také zámek ve Velkém Březně zve na nedělní pohádku – od 14 hodin je tam k vidění pohádka Václav a slimák v podání autorského divadla Krabice Teplice.

Spustit audio