Poslední den druhohor

11. říjen 2018

Co stálo za vyhynutím dinosaurů? Vladimír Socha vypráví o vědeckém zkoumání dávné katastrofy, jaká by jednou mohla potkat i nás.

Kniha Poslední den druhohor je asi nejpodrobnějším česky psaným souhrnem informací o katastrofě, která postihla naši planetu před 66 miliony lety. Napsal ji Vladimír Socha, dlouholetý popularizátor paleontologie, znalec dinosaurů, tvůrce webu DinosaurusBlog a autor řady čtivých publikací, z nichž tu zatím poslední vydalo letos v létě nakladatelství Vyšehrad. Problematiku velkého vymírání na přelomu druhohor a třetihor rozebírá v nebývalé šíři.

V úvodu seznamuje čtenáře s podobou světa, předurčeného ke zkáze a pak se věnuje hypotézám o nenadálém zmizení dinosaurů, které během času uzrály v učených hlavách vědců – aby nakonec před čtyřmi desetiletími převážila ta, podle níž konec dinosauří éry způsobil dopad velkého asteroidu v oblasti dnešního Mexického zálivu a poloostrova Yucatán. V následujících kapitolách autor vykresluje dramatický obraz následků „drtivého pádu“, který poznamenal celou zeměkouli, a pokračuje výčtem „vítězů a poražených“ – tedy druhů, které vyhynuly a těch, kterým se podařilo přežít a obsadit uvolněné niky. Vladimír Socha ve své knize podává i přehled dalších hromadných vymírání, která v hluboké historii zasáhla naši planetu. Závěr knihy pak věnuje úvahám o kosmickém nebezpečí v podobě asteroidů, které hrozí i nám. Co děláme pro to, abychom neskončili jako dinosauři?

Poslední den druhohor

Knihu Vladimíra Sochy Poslední den druhohor provází bohatý poznámkový aparát, přehled doporučené literatury a jmenný rejstřík. Jediné, co její čtenáře asi nepotěší, je skutečnost, že se do ní nevešly vůbec žádné obrázky. Snad příště.

O publikaci Poslední den druhohor s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 28. října.

Vladimír Socha: Poslední den druhohor : Co stálo za vyhynutím dinosaurů? Praha: Vyšehrad, 2018. ISBN 978-80-7429-908-7.

autor: frv
Spustit audio