PORADNA: Zbavte se plísně na nohou - pomocí bylinek!

9. květen 2015

V dílech jsme mluvili o tom, že chceme-li se zbavit nevzhledné a nepříjemné plísně na chodidlech a nehtech, musíme být dlouhé měsíce vytrvalí. Dnes vám prozradíme, jak se s plísněmi bojovalo dříve, než se na trhu objevily zázračné krémy.

Při léčbě plísní se osvědčily chmelové a rozmarýnové koupele. Pokud nemáte k dispozici chmelové šišky, pak určitě seženete sušený rozmarýn. Dvě lžíce těchto bylin zalijeme půllitrem vařící vody a necháme pod pokličkou asi deset minut louhovat. Vzniklým nálevem si poté alespoň dvakrát denně omyjeme nohy.

Vyzkoušet můžete i domácí tinkturu. Její příprava je sice náročnější, ale účinky jsou jistější. Nasekejte nadrobno dvě hlavičky česneku, přidejte hrst sušené šalvěje a hrst sušené levandule a vše zalijte takovým množstvím octa, aby ingredience zůstaly ponořené. Sklenici zakryjte pokličkou nebo talířkem a na dva týdny uložte na tmavé místo. Vzniklou tinkturu potom používejte do koupelí – na litr vody použijte 5 polévkových lžic.

A pokud je to pro vás zdlouhavé a nevadí vám česnekový odér, pak vyzkoušejte jednoduchou, ale též účinnou terapii - na noc potírejte místa postižená plísní rozmačkaným česnekem.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio