PORADNA: Proti rýmě pomůže masáž nosu a uší. Jak na to?

21. duben 2015

Jestli jste si díky aprílovému počasí přivodili rýmu, pak vám přijdou jistě k duhu tipy, jak si od nepříjemné rýmy ulevit.

Jednou z cest, jak si ulevit při rýmě, je masáž nosu. Ta stimuluje nervová zakončení v dutinách, zlepšuje nosní průchodnost a uvolňuje hlen.

Jak na to? Pohodlně se posaďte nebo lehněte a zahřejte si dlaně třením o sebe. Pro lepší účinek si v dlaních můžete rozetřít trochu eukalyptového, mátového nebo čajovníkového oleje. Pak položte otevřenou dlaň jedné ruky přímo na špičku nosu, lehce přitlačte a třete dokola v kruzích 12x ve všech směrech. Špička nosu by se měla koulet společně s dlaní.

Pomáhá i masírování bodu u kořene nosu. Uprostřed mezi očima - kousek od kořene nosu si nahmatejte prohlubeň a v tomto místě krouživým pohybem prstem masírujte. Ale pozor - pouze jemným tlakem!

Další úlevu slibuje i masírování špiček uší - tahle masáž pomáhá i při alergické rýmě. Zkusit můžete ještě jeden jednoduchý trik: ponořte lokty do lavoru s vodou horkou, jak nejvíc snesete. Vydržte 5 minut a ulehněte do peřin. Koupelí se zvýší krevní oběh a tělo začne lépe bojovat.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio